Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] SD Eva-01初號機

SD Eva-01初號機 (Suntoys)

這款模型大概參照了B社NX系列吧… 小弟被它造型吸引(也算是借鑒了NX造型的成果吧), 單單素組就已經不錯的…

PS: 自己是Eva粉絲, 希望每年都砌到一盒Eva模型吧!
PS: 今年可能再砌多盒13號機模型 :)

--

初號機 + 朗基奴斯槍

--

亮點: 頭部LED,來看看亮燈效果…

--

暴走時間…

--

兩把朗基奴斯槍, 再增加兩隻手臂就可以變成13號機

--

模型細節方面, 分色非常好,另外眼部還加了LED發光機構. 可動活動關節非常多. 而且附帶了不少武裝,可玩性還是相當不錯的.

但組合度問題算是比較明顯的, 關節/肩甲有點松, 支撐力不足, 關節活動時容易脫出 (所以部分組裝時最好用膠水進行加固)… 另外膠質比較脆弱, 擠壓/組合個別零件容易造成的發白…

自娛之作, 謝謝觀賞... :)

素組好靚!師兄可以係邊度買到同幾錢?
billy007 發表於 6-2-2018 04:44 PM
素組好靚!師兄可以係邊度買到同幾錢?

Thanks. PM 你...
{:1_236:}

我都暴走中

強國貨,偽SD!如果用高達嘅比例黎講
就係MG 頭+ hg 身咁上下,隻嘢唔細,NX初號機只到佢心口位
個人感覺比例唔靚。眼著燈係亮點

support EVA, but...

the proportion of this SD really :69:
ygat2005 發表於 7-2-2018 05:25 PM
support EVA, but...

the proportion of this SD really

我自己覺得造型還好... 哈哈...
遲D砌壽屋 13 号機好了 :)

Koto,s 13号, white ver?  發表於 8-2-2018 10:40 AM
多嘗試其他地方的東西 是一件很讚的事啊

^_^d