Toysdaily 玩具日報

查看: 7254|回復: 13

[個人收藏] 齋啪MG 渣古大炮

d喉我齋啪都覺麻煩.

d喉設計玩腰玩腳會好麻煩好易散開
跌到一地都係
背包又鬆拍唔實…設計不良
造型係UC Ver
還我MSV Ver!{:1_225:}

睇唔倒圖呀!!
OOB QC of this model kit is good.
模型就係咁,好睇唔好玩。
小弟同樓上嘅師兄意見唔同,反而覺得呢隻 MG Zaku Cannon 喺 Zaku Ver. 2.0 之中係最好一隻。體形適中(06F或S就真太瘦弱),骨架扎實。我嗰部就沒有背包及喉管鬆脱嘅情況, 唯一缺點是背架連接 Big Gun 嘅 join 位好易鬆。至於 Zaku 嘅喉管,所有 Mg Zaku 同 Gouf 都係咁設計,無分別。

P.S. 其實小弟有個問題研究好耐都唔明,就係 Zaku Cannon 支 Big Gun, 究竟係槍?炮?定係火箭?
純白騎士姬Saber 發表於 15-1-2018 09:37 AM
d喉設計玩腰玩腳會好麻煩好易散開
跌到一地都係
背包又鬆拍唔實…設計不良

其實e家砌模型真係砌完扭兩扭影下相已經入櫃,唔似細路仔果時砌完之後可以玩好耐.
所以都好少d喉玩到散開哂.
Lau 發表於 15-1-2018 09:46 AM
睇唔倒圖呀!!

我電腦同手機都睇倒喎.
素組王 發表於 16-1-2018 04:19 PM
小弟同樓上嘅師兄意見唔同,反而覺得呢隻 MG Zaku Cannon 喺 Zaku Ver. 2.0 之中係最好一隻。體形適中(06F ...

其實呢隻係我第四隻砌嘅渣古型MS,初初砌06J同S ver.2時喉管位真係成日散,搞果個接合位搞左好耐.不過過左咁多年手藝可能好左所以無以前整時咁麻煩.
支槍說明書寫180mm Cannon 即係炮.
Gundam6j 發表於 17-1-2018 01:00 PM
我電腦同手機都睇倒喎.

我現在都睇倒!!

但初時,我無論用 firefox 定 safari 都睇唔倒...,但若用 safari right click 一幅圖,獨立開啟,就可見倒圖...

其實是何問題呢??
Gundam6j 發表於 17-1-2018 01:19 PM
其實呢隻係我第四隻砌嘅渣古型MS,初初砌06J同S ver.2時喉管位真係成日散,搞果個接合位搞左好耐.不過過左 ...

180mm cannon
係指右肩上嗰支, 我講嘅 Big Gun 係附加裝備,由背架從後左右伸出,雙手握持嗰兩支。睇過好多資料都無講,我一路以為係槍,但獨角獸第四集射空中嘅拜亞蘭嗰時,射出嚟嘅又似係火箭...

講番模型,Zaku ver.2 嘅喉已經改進咗,ver. 1喉芯嘅膠條又短又硬,真係成日彈走哂圈圈。
素組王 發表於 17-1-2018 08:19 PM
180mm cannon
係指右肩上嗰支, 我講嘅 Big Gun 係附加裝備,由背架從後左右伸出,雙手握持嗰兩支。睇過 ...

原來師兄講果嚿,誤會左,查過說明書d日文應該係missile.
乾淨功整

很好的作品啊

努力啊 大大  期待你下個作品 ^^
Gundam6j 發表於 19-1-2018 12:52 PM
原來師兄講果嚿,誤會左,查過說明書d日文應該係missile.

多謝師兄幫手查明,原來係火箭。Big Gun 呢個英文名,真係好易令人誤會