Toysdaily 玩具日報

查看: 9478|回復: 15

[其他] 1/12 機甲創世記 Mospeada

今次製作了一個老模,Imai 廠出品的 1/12 機甲創世記 Mospeada.

第一次接觸老模,模件的落差及夾縫都不大理想,修修補補的,用了大約半年至完成. 原件是可以拆件進行變型的,但基於不想再拆件,令到模型有傷害,最後決定不會變型。只做成電單車及人形兩個單元作為展示。

改動可以話極少,比較明顯的是兩邊死汽喉,入氣孔加了膠片,出氣孔中間用空心膠條延長少少,沒其他了。

塗裝方便, 由於不想太heavy,  無噴陰影,完成主色後,只係每個零件中間噴上淺色highlight , 加上少少舊化同掉漆,就這樣完成了。

手工麻麻,但組合老模,真的可以磨練耐性 :em41::em41: , 去圖。

高清大圖,可到相簿觀看: https://www.flickr.com/photos/75099859@N00/albums/72157664456126848

另有兩個 youtube 短片:
https://www.youtube.com/watch?v=wB7XIMYIfPI
https://www.youtube.com/watch?v=N4MjqEFCSto

Thanks for watching :)

多謝分享,超正,師兄的圖可以留作參考{:1_377:}

Thank you :)  發表於 9-1-2018 02:08 PM
其實我想緊用SHF 1/12素體君上青島版件甲........

我見有模友用星矢素體,改出o黎比例都唔錯,但好大工程。  發表於 9-1-2018 02:09 PM
少年時都砌過呢隻mospeada....幾年前都翻買呢盒模型,不過未再砌…

籃綠兩盒,最近 青島文化 都復刻了 :)  發表於 9-1-2018 02:11 PM
keep motorcycle :)

2018 年應該會砌一架車仔,昨日巳購入一部 Revell Shelby Cobra 427 :)
想問噴罐有無呢隻色?
ywwong 發表於 11-1-2018 01:42 PM
想問噴罐有無呢隻色?

我用呢呢隻 UG06 作為主色,而家個成品會淺色D,因為噴o左 highlight 同做o左幾層 weathering  :)

Thanks!!!  發表於 17-1-2018 01:12 PM

高達淺綠色噴罐SG-06 (等於樽裝UG-06)

www.mr-hobby.com/itemDetail.php?iId=191
今井老模當年D人話正, 可惜少年的我一隻都砌唔掂
go-go 發表於 11-1-2018 11:52 PM

青島文化 復刻o左,可以再買o黎試o下
go-go 發表於 11-1-2018 11:52 PM

當年Macross今井同有井一齊出,今井係唔錯但有井就衰到貼地,偏偏啲大比例好多都係有井做