Toysdaily 玩具日報

查看: 7328|回復: 10

[分享討論] SUPER MINIPLA 無敵超人 珍寶3

今年砌隻食玩先, 雖然D膠仍然係比較脆好容易白化,
不過已經比之前D食玩好, 起碼唔會"拍"到手痛都"拍"唔埋
可動一流, 不過仍有D部件鬆散易甩

如果 小機械人 可以做埋 完全變形合體 就真係 天下無敵 :shiny:
小機械人可以換件變飛機, 但不能合體在大機械人到 (如果可以, 直頭代替埋超合金魂 !

這一些膠不是如 RG/MG...由靜崗做 .... Made in china ... 所以不知是否這原因使膠 quality 差o左
Vince 發表於 8-1-2018 09:55 AM
如果 小機械人 可以做埋 完全變形合體 就真係 天下無敵

應該有大師會整,問題是中空部分無咁多位放部機械人落去。。。
謝分享!呢個系列可動、分色真正……

講開“拍”呢個問題,我早排拍咗隻大獸神,本來想訂超獸都即刻剎掣,真係拍到d手指有傷,怕怕……
唔知d膠會唔會好快溶呢.....不過咁既價錢好抵玩
我的小Zambo ace砌好時手就不舉了
幸好珍寶3的手腳不是用紅色膠料,
不過雙肩用紅色膠料很易掉出來, 邊玩邊掉最後忍不住用膠水粘住了
腰兩邊的紅色部件我試很久都無法穩穩的裝上, 最後就像樓主圖片一樣不裝上算了

至於膠料的問題, 以我工作經驗和所見所聞,
原料如非特別稀有, 正常流程下在設計時已計劃好用那些材料,
如果是生產地沒有的材料或質量未達要求(例如鋼材)的材料, 甚至會把材料輸入到生產地工廠.

紙張膠料之類是常用材料,
就算品質好一點的膠料不算稀有, 想來他們畢竟是做食玩, 所以我懷疑這食玩品質的膠料是設計時已經決定好.
ken0011 發表於 9-1-2018 09:36 PM
我的小Zambo ace砌好時手就不舉了
幸好珍寶3的手腳不是用紅色膠料,
不過雙肩用紅色膠料很易掉出來, 邊玩邊 ...

呢隻膠噴消光會唔會"溶"???
yoffy0112 發表於 10-1-2018 02:45 PM
呢隻膠噴消光會唔會"溶"???

我上底灰,噴油性同電鍍油,再上光油,一啲事都無
我仲用埋白蓋膠水做無縫同打磨,基本上同一般模型分別不大,只係軟身啲
eddiem249 發表於 10-1-2018 03:02 PM
我上底灰,噴油性同電鍍油,再上光油,一啲事都無
我仲用埋白蓋膠水做無縫同打磨,基本上同一般模型分別不 ...

那我就放心了 ^^謝謝師兄
{:3_126:}
大機械人腳板/手臂
藍色膠都係有混膠紋路
好彩冇買{:3_145:}