Toysdaily 玩具日報

查看: 8230|回復: 15

[分享討論] 玩具日報視頻(新番組) - 特撮英雄學院:傳說開始 亞瑪遜

Toysdaily Channel 特撮英雄學院 SHF Kamen Rider Amazon 幪面超人 亞瑪遜

主持:白狼、Vincent(共童体)
Special Thanks to:Kidult United 共童体

:shiny:又到星期五啊 ,大家好。

本星期,「玩具日報視頻」又嘗試製作新番組了!「特撮英雄學院」 正式同大家見面。顧名思義,「特攝英雄學園」就是希望同大家一齊分享一啲特撮片既豆知識,亦從另一個角度去睇一下其有關玩具方面既特式。第一話由我(白狼)及 kidultunited 既 Vincent 一齊同大家講下 昭和年代中 最短既 Amazon / 亞瑪遜。

希望大家喜歡喇  {:1_208:}

https://youtu.be/kL0TcFVMTFQ

***玩具日報視頻 節目表***
皇道正宗,梗要入黎支持下
benbenben4213 發表於 5-1-2018 10:18 PM
皇道正宗,梗要入黎支持下

Thx benbenben c兄 支持。
Loving it!!!  Keep going!!!!
Support{:1_377:}
睇左. 繼續努力, 期待下一集. 加油, {:1_377:}

一點意見:
主題方向有點模糊 - 是要介紹作品 定係玩具? 好似最後兩邊都只係表面輕輕帶過. 可能時間太短關係
節目風格同氣氛 - 主持人好似有點緊張, 互動較少. 相信兩位主持人對亞馬遜作品同玩具都好熟悉, 但可能唔太習慣面對鏡頭同本身有稿要跟, 變左出黎有點生硬, 希望做多幾集習慣左, 默契會好點.
支持 !~~
小小意見:
a. 不知是否有笨大sponsor, 如果介紹 Amazon 有埋 Medicom既 RAH 會清楚D
b. 左面位靚仔好緊張, 放鬆D, 有笑容好D .. 好似比白狼哥 interview 咁
c. 如樓上ching 所說, 不知是介紹玩具為先, 還是特攝, 有點混亂. 如果加長至15min, 特攝background 介紹多D會正好多
d. 轉播youtube劇內容, 是否要加回remark 來源, 避免copyright
Thx 大家意見。
先 re lawlee8808 c兄
主題方向其實係想 介紹作品 之餘亦 介紹相關玩具。時間其實我地係 預 15-20 分鐘。可能因為第一次,主持人比較緊張發揮唔到水準。希望大家比多點時間。

Re nela兄
我地冇 sponsor ga,有就唔係做舊野 la。我地先由 shf 開始係因為主持人 Vincent 本身係玩開 shf。所以由 shf 開始。當節目 run 順左就可能會講埋 medicom 既 riders la。至於 故事 cut in 部份,我下次剪片時會加點主意。多謝提醒。
Vince 發表於 6-1-2018 06:35 PM
Thx 大家意見。
主題方向其實係想 介紹作品 之餘亦 介紹相關玩具。時間其實我地係 預 ...

唔緊要, 繼續努力. 畢竟係新項目, 其實如果多點介紹作品, 一來老餅可以重溫, 二來較年青一輩對玩具的背景認識多左, 玩起上黎可以更投入, 好似以前A-CLUB都成日介紹作品, 以前資訊無依家咁方便, 又唔係套套作品香港都睇到. 所以好多動漫同特撮知識都係靠佢地啟蒙 (動漫龍虎豹). 咁樣先可以將好多動漫特撮經典傳承落去. 我會繼續支持你地, 希望其他師兄都可以比點意見, 令個項目做得更好同更長久.
lawlee8808 發表於 6-1-2018 08:32 PM
唔緊要, 繼續努力. 畢竟係新項目, 其實如果多點介紹作品, 一來老餅可以重溫, 二來較年青一輩對玩具的背景 ...

:64: 多謝 c兄 鼓勵。
Vince 發表於 6-1-2018 06:35 PM
Thx 大家意見。
主題方向其實係想 介紹作品 之餘亦 介紹相關玩具。時間其實我地係 預 ...

明白明白⋯⋯keep going.  Add oil.

會繼續support

thx nela 兄。  發表於 6-1-2018 10:03 PM
現在亞瑪遜個造型唔算震撼,對我這老餅四十幾歲這兩三年新的幪面超人造型真係令我震撼(諷刺),亞瑪遜的造型在當年70年代特攝非常破格,對於仲係細佬的我第一次見仲以為係匪角怪人。
以初次來講都算不錯,有作品介紹和玩具介紹,我覺得都算平衡,對我無睇舊亞瑪遜來說很有幫助。

給一點意見

1.  舊片段要字幕
2.  臂環那段片只看到改造情形,不太看到臂環的作用,建議加入戰鬥時的用途(可
      用在下一隻作品)?
3. 明白主持會緊張,建議白狼主力介紹作品,Vincent介紹玩具,清楚分工和講自己的強項相信會更自然。
4. 可以諗下講埋decade版的 亞瑪遜。
5. 相信這裏的人都玩開玩具,我覺得繼續好似今集咁,多講玩具點表達作品特色就可以。

明白無sponsor, 不過若果講埋裝著,rhs, medicom, 咁就睇到個發展。

但無的話就可以講多些作品特色

只是個人意見:64:

其實都想知道,究竟是讀 "超" 和,定 "紹" 和??

無左 Vince  兄做主持係差一些吧,但都要俾機會新人吧!請繼續努力!!

內容方面,最好特撮片集內容又講,玩具又講,最好四六比,知多些特撮片集背景,對隻玩具特點都會唔多唔少有多些認識吧。
Lau 發表於 8-1-2018 02:03 PM
其實都想知道,究竟是讀 "超" 和,定 "紹" 和??

無左 Vince  兄做主持係差一些吧,但都要俾機會新人吧! ...

昭 <= 讀 超 或者 蕉? 都得,可以睇睇下面條 link,有讀音 ga。
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/search.php?q=%ACL
ps 其實我係讀 番書 大 ...  

btw,多謝 Lau兄 喜歡 小弟 主持節目,Toysdaily Channel 係 Toysdaily 既 視頻,我係會出現既。我只係唔做「玩具TV」。由於我要負責 拍攝、剪片、等幕後工作。所以未必經常可以出鏡「玩」。但如果有我想講既野,我一定會 彈 出黎 ga ....
:shiny:

留意返:  Toysdaily Channel / 玩具日報視頻 現在分左 3 線,分別係
我 同 白狼 主持 既 模型部屋
我 同 客席主持 既 機械人研究所
白狼 同 客席主持 既 特撮英雄學院

白狼幫我地整左個 節目表 ga ... :shiny:
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... page%3D1&page=1
mushroom 發表於 8-1-2018 12:41 PM
以初次來講都算不錯,有作品介紹和玩具介紹,我覺得都算平衡,對我無睇舊亞瑪遜來說很有幫助。

給一點意見 ...

明白,我地會努力。thx mushroom兄 意見。{:1_377:}