Toysdaily 玩具日報

查看: 12127|回復: 6

[分享討論] 【SPIDER-MAN: HOMECOMING】SHF 與 MAFEX

我之前本來想買左shf就算, 不過上網見得多mafex的介紹,終忍唔住買埋

左shf, 右mafex, 外觀上我覺得mafex比較好睇, 放埋一齊就更加覺得shf頭細頸長,
頭形都係mafex比較好睇, 而shf最奇怪係有條腰帶, 相信係要遷就股關節的設計,
相比下腰位都係mafex比較好睇

配件上shf與mafex都有12隻手形, 加埋figure上的兩隻就各自有14隻手, 而mafex其中一對係磁石手及有磁石腳,
shf就有背囊及手機, 蜘蛛絲mafex比較多, shf有3對眼換, mafex沒有眼換, 只有換頭, 一個正常眼的頭,
一個細眼頭, 一個Peter樣貌頭同一個面罩, 仲有, mafex有座台shf冇

shf的背囊因有一粒連接軸所以mafex是用不到, 除非你cut走佢.....

活動範圍上, 上半身mafex活動範圍較大, 尤其是膊頭

腰部活動兩個差不多

下半身就shf活動範圍大

就係磁石手腳吸引到我買

剛剛shf home made suit 及Mk47到貨, 順便合照

多謝觀看:77:
石強大大, 你的報告很DETAIL{:1_377:}

其實mafex今次的配件很多, 造型唔錯, 但SHF的背囊及手機, 覺得是我比較BUY後者的原因:67:
版主的分析不錯啊! {:1_208:}

想mafex都有背囊手機就要買返上集隻蜘蛛仔嘅DX版,仲有坑渠蓋、消防喉、消防帽、滑板、大聲公添⋯⋯
而家好似買唔到mafex果隻了...
貧道外星人 發表於 5-1-2018 10:02 AM
而家好似買唔到mafex果隻了...

真係比較難買,佢推出後一星期我响信和見到無買,之後揾唔返,好彩有朋友幫我買到
stonekeung01 發表於 5-1-2018 06:07 PM
真係比較難買,佢推出後一星期我响信和見到無買,之後揾唔返,好彩有朋友幫我買到 ...

amazon炒到上12000yen。。。