Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 齋啪MG ZZ Ver.Ka

hyunn 發表於 1-1-2018 11:37 PM
水貼真係貼前貼後都咁麻煩,
都係鍾意初期MG必跟嘅移印紙。

應該係小弟技術差真係上完水貼之後隻手指模兩下就甩左...水貼真係好麻煩..
白狼 發表於 2-1-2018 11:50 AM
雖說是素組啊  但滲了線再加上貼媳的點綴下

感覺也很讚啊 ^_^

謝版主支持.
Gundam6j 發表於 4-1-2018 06:47 AM
如果唔噴消光會唔會比較易甩?

的確比較易甩,最好盡量唔好掂。
師兄上水貼前有冇用軟化濟?如果冇,咁張水貼貼咗之後會好易甩,由其好細果啲字,而且天氣潮濕啲水貼又會係模型表面浮返起嚟,用咗軟化濟就唔會有以上情況,但要留意把玩時仍有機會會刮花或刮甩少少,所以情況就有如舊MG果種移印貼一樣,我現在都係齋啪完用軟化濟上水貼,我都冇噴消光,效果都重幾ok……
williamman00 發表於 21-1-2018 08:31 AM
師兄上水貼前有冇用軟化濟?如果冇,咁張水貼貼咗之後會好易甩,由其好細果啲字,而且天氣潮濕啲水貼又會係 ...

乜嘢係軟化濟?
我以為張水貼浸下水之後就移貼到目標位置,之後再素乾d水,就完成.
其實軟化劑只係令水貼變軟身,如果模型表面多刻纹之類既細節,軟化劑令水貼變得非常軟身,更緊貼模型表面。

要水貼更固定在模型表面,應該用的是水貼膠水,而不是軟化劑
For decals to be properly attached, we need to apply

1, Decal softener followed by decal setter then a layer of top coat.

Or

2, Use decal adhesive
Gundam6j 發表於 22-1-2018 12:39 AM
乜嘢係軟化濟?
我以為張水貼浸下水之後就移貼到目標位置,之後再素乾d水,就完成. ...

呢款就是水貼用的膠水,有軟化水貼兼黏合作用,去年我素組隻MG Ka Ver. New Gundam就是用佢

http://www.mr-hobby.com/itemDetail.php?iId=215

呢度有講用法
https://ms-modeling.blogspot.hk/2013/10/blog-post.html?m=1
今日見深水埗三大模型店MG Ka ZZ都做緊特價,即入一盒。
Gundam6j 發表於 22-1-2018 12:39 AM
乜嘢係軟化濟?
我以為張水貼浸下水之後就移貼到目標位置,之後再素乾d水,就完成. ...

軟化濟有兩種,一種藍色蓋,係有膠水粘力,在你正常咁用水浸咗水張水貼,在未貼上模型之前先塗一點在模型要貼的位置上,跟住把水貼舖上去,然後用棉棒轉動按壓把水貼與模型之間的水份吸走,張水貼就會痴咗落去,叫法有不同,有人如上面嘅師兄咁叫「膠水」,亦有人只用「藍蓋」「綠蓋」咁去分,我只係如後面果種咁叫……
「綠蓋」冇帶膠嘅成份,只令水貼軟化,用法大致同藍蓋相同,但軟化咗嘅水貼亦因軟化咗水貼會緊貼模型表面,,有人想張水貼完全得到軟化,用後貼上水貼後再在上面塗一層,但藍蓋就千其唔好塗表面,如果唔係會有膠漬或令到張水貼粘在上棉棒,綠蓋至可以塗表面,亦唔好兩種同時用……:78:
貼紙又好上色又好,砌模型前先洗潔精開水洗洗,之後做乜都容易尐。
多謝各位師兄嘅解說,原來水貼唔係只係用水.{:1_212:}
咁就要買番支”膠水“了. :64:
williamhychan 發表於 22-1-2018 08:43 PM
呢款就是水貼用的膠水,有軟化水貼兼黏合作用,去年我素組隻MG Ka Ver. New Gundam就是用佢

http://www. ...

本身諗住齋啪快手起貨e家多埋水貼又要多d時間了.
不過多謝師兄提供嘅資料.學倒嘢了.
williamman00 發表於 22-1-2018 10:03 PM
軟化濟有兩種,一種藍色蓋,係有膠水粘力,在你正常咁用水浸咗水張水貼,在未貼上模型之前先塗一點在模型 ...

詳盡說明,學嘢了.

只係大家交流吓啫,呢盒zz我都重未砌,啱啱入埋套所謂嘅加強部件parts,希望過年開工:(