Toysdaily 玩具日報

查看: 22518|回復: 47

[分享討論] 2017 十大入手 By CombattraV

雖然2017重未過, 但小弟嘅入手之路已經差不多完成了..............
今年總算完成了自己多年心願收到了幾套舊合金替自己在舊合金收藏路上畫上一個完美句號{:1_208:}

第一位: Bullmark DX金剛小寶貝
散件

呢套合金係小弟一直以來的夢幻合金,尤其大Boxset真的想也不敢想,今年终於在機緣巧合下得到散件装,雖然只係中古質素但他的出現率實在太低,所以二話不說忍痛入手了, 總算為自己在舊合金路上畫上一個句號了:$

第二位: Clover DX一期 珍寶3 BOXSET 及 散件

呢兩套珍宝3得來也是緣份, 原本小弟當初是訂了一套2期9成新未貼貼紙散件(但其中一盒有小許問題)的但後來見到一套超級中古1期大boxset, 心想可以自行進行手術便可擁有一套全新2期散件, 於是我立即訂了, 誰不知一個月後度從友店主傾談中才知道1期與2期的件是不能互換的, 心想得物無所用............{:1_376:}但差不多同一天又剛好有人於友店中寄賣中古1期散件雖已貼貼紙及外盒破裂但內件那一盒比起我原本訂9成新2期散件好, 所以我二話不說轉訂了這中古1期散件..........於是小弟便擁有了現在兩套中古1期了, 超滿足...........

第三位: Popy DX 大空魔龍

想當年並不容易擁有的一套DX合金, 今年年頭剛巧見到相熟店返貨所以下訂, 屬中古品, 小咗一對拳頭, 透明吸塑及原装說明書, 但對小弟來說如果fullset的話起碼要比多50%, 以小弟的要求來說已經足夠.........

第四位: Popy Big Scale 大戰隊戰艦

又係一盒小弟其待已久的舊玩, 小弟在雲雲戰隊中, 大戰隊是小弟比較鍾愛的, 而且佢嘅出現率亦是十分低................因為設計問題, 三個格立庫的伸縮跑道非常易損壞, 另外外盒亦較難出現沒有破損的, 加上機頂天線仍然存在於盒內, 買到佢又是一種緣份

第五位: Takatoku DX逆轉王

童時經常見到佢嘅副產品但從未見過DX BOXSET, 相比大馬神及三冠王, 我對逆轉王印象較深刻, 這副合金當時一見到店主從日本返貨見有9成新貼紙未貼及白件沒有變黄便二話不說入手了..........

第六位: Clover DX XABUNGLE

戰鬥機械記得小時候爸爸有買過中Size DX機地比小弟當時已經十分開心 ,至於主角機其實小弟當時見都未見過,今年剛巧比小弟遇到全新品而且價錢也算合理當然不可放過吧

第七位: Popy DX大鉄人17號 (一期)

想當年1997年的暑假就是小弟首次入手舊合金的第一員正正就是大鉄人17(2期),當時於灣仔一間懷舊玩具鋪入手的,以當時的價格絕對不便宜,不過本體近乎全新加上外盒亦十分企理所以成爲小弟第一隻舊合金,不過後來小弟因為欠缺經驗竟然將臭丸放進合金櫃而導致白件變黃實在痛心不已,所以今年見到中古的一期便立即入手了

第8位:Clover DX G7

第9位: Clover DX 太坦3

第10位: Bandai Metal Build Gundam 00Q

其他入手:

Medicom Sofubi:

SHF

Robot魂

合金

得個 00Q 是近來的機體...

其實泰坦 3 都好似有出過超合金魂,好似係吧,為何不買超合金魂呢??
多謝分享,最正第一位金剛小寶貝{:1_221:}
robotkelvin 發表於 15-12-2017 02:04 PM
多謝分享,最正第一位金剛小寶貝

Thx Robotkelivn Hing.............:64:
咁師兄出年新計劃唔通係MB:he:
有好多 機械人中膠 :shiny:
Lau 發表於 15-12-2017 01:54 PM
得個 00Q 是近來的機體...

其實泰坦 3 都好似有出過超合金魂,好似係吧,為何不買超合金魂呢??  ...

泰坦3(GX53)小弟一早擁有了,在小弟心目中始終鍾情於舊合金
CombattraV 大 竟然不計29號出的 超力DX .. !? 唔通後加金獎 ?:DD

有D好野見都未見過 ... 有銀有位有時間check market 貨 !~~ awesome

wwwkcc 發表於 15-12-2017 03:01 PM
咁師兄出年新計劃唔通係MB

你指Metal Build? 不會了,今年已收到自己一直最想擁有的小寶貝及珍寶3了,其實對我來說不論舊或新合金亦未必再引起小第興趣了
nela 發表於 15-12-2017 04:44 PM
CombattraV 大 竟然不計29號出的 超力DX .. !? 唔通後加金獎 ?

有D好野見都未見過 ... 有銀有位有時間c ...

你真知我心Nela兄,DX超力一定會入不過可能是2018年1月先入
DX大空魔龍{:2_262:}
好多正嘢{:1_226:}
我都開始玩舊合金,四周圍尋寶,近期都入手左Clover DX XABUNGLE:shy:
nice, I like G7~~~~~
Vince 發表於 15-12-2017 04:11 PM
有好多 機械人中膠

ThxVince兄,近呢兩三年開始入手Medicom啲膠

多謝谷口兄