Toysdaily 玩具日報

查看: 12572|回復: 20

[玩具報告] SHF --- SFV 女戰士 CAMMY

SHF CAMMY, RYU & CHUN LI 之後第三彈 STREET FIGHTER V 角色, 角色不太熟悉 (很小使用), 所以拍POSE有點難度, 至今才出報告!

同一問題, 有網友究病面相太卡通, 太可愛, 跟 STROM SFV 女戰士造型差別很大, 風格跟 STROM 原著路線不一, 又要看玩家的接受能力!  

小弟對卡通面相沒什麼投訴, 反正一早以認定CAMMY的SF2造型; 衣服是經典軍綠色一件頭泳衣+紅色拳套+軍靴, 衣服兩邊有仔細的雕刻位置, 拳套+軍靴亦雕刻得很精緻, 身上亦有帽,肩帶等配件, 看似簡單, 其實不算簡單!

可動方面, 基本上跟CHUN LI 差不多, 頭, 手及上胸和腰的可動都不差, 唯一問題是頸跟上胸之 間小了一段關所, 令低頭角度被受限制; 下半身可動非常利害, 踢技動作都能夠做出, 關節穩固, 可單腳站立, 沒有軟手軟腳的情況!

上色同樣是注塑色為注, 只有面相及帽有上色

配件方面有必殺技踢腿特效, 及帽可脫下

整體上保持 CHUN LI & RYU 的水準, 期待下一款豪鬼

姿勢動作擺得很自然{:1_377:}
VERY NICE~{:1_221:}
影武者 發表於 27-8-2017 08:54 PM
姿勢動作擺得很自然

對住GAME照做架, 其他品牌做唔刑咁自然!!
超必, 大技, 超正!!!
靚相靚玩具靚姿勢,贊!

呢張很正.......................!!!!!

姿勢令人很熱血, 造型都跟足SF II, 但唔明笨大點解將個"羅友"整成咁, 好唔自然, 着泳衣唔似泳衣, 着褲又唔似着褲,
點解唔直接整個高叉關節{:1_221:}, 類似HQ個"羅友"加少少高叉, 咁一定更好賣, 而且亦無咁怪.
卡通面我都唔反感,比起另一廠也許這種臉還相對易接受

但這只cammy我覺得比起春麗來說,臉看上去是不太順眼,五官有點太集中的感覺

然後PP那邊真的。。。這只我沒有買,在舖有拿來看過色差少一點,拍照片的話就會覺得很大色差很難看

從KOF的Terry開始一直留意這問題但顯然Bandai不認為這是問題。。。
臉上的塗裝好像草率了一點,有欠用心
馬仔 發表於 28-8-2017 02:01 PM
呢張很正.......................!!!!!
呢張超必型好多
聽講臀部系綠色注塑色再上肉色,比較容易掉漆。
太上王 發表於 29-8-2017 09:03 AM
聽講臀部系綠色注塑色再上肉色,比較容易掉漆。

又無問題WOR
枸杞子 發表於 28-8-2017 03:44 PM
卡通面我都唔反感,比起另一廠也許這種臉還相對易接受

但這只cammy我覺得比起春麗來說,臉看上去是不太順 ...

玩落又唔係咁差WOR
rrhk2013 發表於 28-8-2017 03:08 PM
姿勢令人很熱血, 造型都跟足SF II, 但唔明笨大點解將個"羅友"整成咁, 好唔自然, 着泳衣唔似泳衣, 着褲又唔 ...

高叉關節應該對腳屈唔到, PP頂住咗