Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] One12 Collective Mutant Leader vs Batman Box Set + DKR Robin

大家好,呢幾個月世界經歷咗咁多風風雨雨,
真係有時都好難有心情玩...但係手卻不停咁只買不玩...
隔咗兩個月終於的起心肝影相分享一下,寫番篇玩具文
今次又係分享d舊嘅Mezco嘅One12, 希望下次再分享下其他

呢一個box set係2015年Mezco係SDCC嘅限定商品,
重現Batman係Dark Knight Returns漫畫第二部入面Batman同新一代罪犯Mutant Leader單挑嘅經典場面
相比起今年個限定,呢個真係好有份量,個地台就已經好重
個盒亦都當然好大

兩隻Figure都有按環境來上色,Mutant Leader嘅腳部有油漬嘅塗裝,而Batman更加精彩,戰損造型固然係一絕,而且舊化塗裝更加係一D都唔會手軟,展示出來真係無違和感,個樣就稍為比人打到懵懵地咁{:1_221:}

最近係網上同主要整1/6 Figure嘅神級改造大師Tony Mei買咗個縮細版嘅1/12 Batman戰損頭雕,一送到屋企就覺得真係做得好細緻,所以一收到貨就九秒九油咗佢,上完色再裝上去,真係一個100%嘅upgrade,造型個Feel就好似Frank Miller當年畫Dark Knight's Triumph個封面個樣咁惡死!即刻搞到我忘記咗原裝個頭:love:

來D動態相

而最後介紹就係我自己整嘅DKR 版Robin, 一路都以為Mezco出佢, 連MutantLeader出場次數唔算多嘅角色都出嘅時候,點都會考慮下呢本書嘅第二主角掛...但係之前嘅訪問入面Mezco已經好清楚咁講到明佢哋唔鍾意Robin{:1_222:}
有睇過本書嘅朋友都知道呢個版本嘅Robin係個Nerd味濃嘅70年代女仔,造型同通常見到嘅黑髮男Robin有D唔同,體型上都有D分別

我用咗三隻Figure來整,一隻Bandai BodyChan做素體(切除胸部), 再犧牲mattel版(腳板)同DC Direct版(頭雕同手和丫叉)嘅DKR Robin, 至於件衫同斗蓬就要一針一線咁聯上去,宜家就齊腳去上演Robin營救Batman嘅劇情啦

Batman終於唔使捱打

下個帖見:)

隻robin好正喎{:1_377:}
zzzk1990 發表於 26-8-2017 03:39 PM
隻robin好正喎

多謝支持師兄!
依隻Batman個樣真係好似一隻Bat
alucard_lam 發表於 27-8-2017 04:50 PM
依隻Batman個樣真係好似一隻Bat

我覺得佢塊面似隻好惡既Cat{:1_374:}
Must add marks for your great works. {:1_220:}
Douglas.M.Saint 發表於 28-8-2017 12:31 PM
Must add marks for your great works.

多謝Doug哥支持!:handshake:
yy23455699 發表於 28-8-2017 11:08 AM
我覺得佢塊面似隻好惡既Cat

這個蝙蝠俠好像一隻兇猛的獅子或老虎!
Nashlam 發表於 28-8-2017 07:41 PM
這個蝙蝠俠好像一隻兇猛的獅子或老虎!

話曬都係蝙蝠俠重投暗黑風格既開端, 係惡d既:68:
share下當年既Dark Knight Triumphant 封面