Toysdaily 玩具日報

查看: 7429|回復: 13

[個人收藏] Freeing Dynamic Change Getter vs Halfeyes Getter

Freeing Dynamic ,之前出過 cute 版三一完全變型,
外形說不上好,不過可用二頭身扮可愛比例混過去。
今次正正經經出一隻,效果又如何呢?

簡單講結論,我自己覺得好玩。
起碼係第一隻真正可以「玩」嘅完全變型三一萬能俠。(Half eyes 嗰隻,要抓住螺絲批玩、又容易爛。係用嚟玩收藏,唔係玩。)

呢隻缺點係定價太貴,佢整色整水加幾塊合金,但係因為結構單薄,
對提升質感完全冇幫助——你會覺得淨係加左塊鐵片咁。
我開盒果陣掛住玩,完全冇留意。
(有師兄話增加合金,係幫咗佢合體之後方便平衡。我覺得大家諗多咗。)
而問題係,佢本身隻膠料比較透光,
display 出o黎,好明顯頭身唔配合。
尤其影相果陣,都幾難睇。
玩o既過程,似玩食玩,
合體之後,大部份位置都得過且過,亦成身都係插樁/洞,要無視。
完全冇貴價玩具感覺。
另外,分體之後唔能夠收納三一斧,
(其實佢加一兩粒插樁已經解決,反正成身都係)亦係一個不足之處。

都係過果句,優點係可以「相對」放心玩,
三一 fans 終於有一隻可以拎上手玩o既變形三一,點都要支持。

始終唔平,如果非三一 fans ,完全唔駛諗。
呢個價錢大把o野玩,你買o左 mpm 文哥未?

個人覺得呢隻買嚟研究個結構都過癮{:1_377:}
我其實係變形控,由於追唔到SHE 所以呢隻俾到驚喜我,要外型的話我買超合金魂或者EX
變形結構 is similar to cute 版三一完全變型? 平衡 OK ? I have cute 版already, worth buying ?
其實除左 Getter 1 好 d 之外,飛機、2號、3號 都好似 三不像 ... {:1_372:}
膠料同之前Q版有冇分別?
有冇加厚到?thx
每樣都緊緊可以, 剛好合格......

多謝超正的比較圖,唔知點解我望極都覺得佢係Q版,但半眼就無這種感覺。
well done - master.  Thank you so much for sharing very good comments
師兄,我隻一號個頭好易跌出黎(拆盒時頭同機身已分開),轉下個頭,向天望大角度都會甩出來,請問你隻一號個頭有冇呢個程況呢?

我隻一號頭都好易甩,應該全部都係咁,不過玩合體時好多時甩咗個頭會易搞啲:x

我嘅簡評 part 1

我嘅簡評 part 2

c.ryo 發表於 27-8-2017 10:38 AM
我隻一號頭都好易甩,應該全部都係咁,不過玩合體時好多時甩咗個頭會易搞啲

我嘅簡評 part 1

唔該師兄,呢隻野真係好正
佢應該係第一隻有乳頭的三一萬能俠…
1516中