Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] Robot魂 KA Signature RX-104FF Penelope Marking Plus Version

今日要介紹已經有年幾歷史嘅KA Signature系列,小說閃光的凱薩衛嘅敵役機RX-104FF Penelope。呢部機算係十分偏門,一來只有小說出現過,二來設定上佢嘅規格對比一般機體大上兩個碼:頭頂高已經26米,全高更有32.5米。故此笨大會出佢嘅商品少之有少,而當KA Signature出佢嘅時候,即使當時為marking plus版本定價28000 yen,對佢有愛之人(包括小弟)都只有shut up and take my money呢個選項。

小弟直到最近搬屋先有位拆佢出嚟玩,所以遲左好多好多先同佢影相,先去圖!

Marking Plus版本封面,由KA氏畫出嚟十分之好睇

主體 RX-104 Odysseus Gundam

*

可動認真麻麻,不過考慮到上左裝之後都唔會點郁就無所謂啦

FF Unit,係RX-104 Odysseus Gundam變身做RX-104FF Penelope嘅飛行品,組裝好麻煩同好易掉漆,所以玩一次就夠

頭到尾好長,完全係空間殺手

由上面影落去,1比144呢個比例都好大隻

合體前一影

合體完了,Penelope登埸!

跟返封面嚟擺已經夠哂型

低抄夠哂氣勢,十分有重量感

[size=14.6667px]
兩兄弟拍埋一齊影,RX-105 Xi Gundam雖然都大隻但係都比下去

兩隻都好睇唔好玩,要set動作係一件好難嘅事

最後以封面圖作結

令人卻步嘅格價,消費龐大嘅空間使到肯買嘅人只有忠實fans,但係只要有實物在手就會知道呢隻KA Signature Penelope係笨大落左唔少心機嘅一個產品。而佢亦係第一隻KA Signature出Marking Plus版本,令到之後呢個系列都走上高端嘅上色上貼成品。

下一次希望有時間可以幫佢細佬,RX-105 Xi Gundam Marking Plus Version做返個報告啦,多謝大家觀看!

係正,但真的很貴但都要買左先。很好的玩具報告。THX
係乜都好,就係冇浮游導彈唔好,仲要手臂複合武裝盾冇還原折疊炮唔好:74:

隻嘢上色質素算好,就係右邊裙甲個六角形下邊會有條積漆痕,通病,marking版先會有,普通版基本冇