Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 河森的眼高手低的“傑作”-- DX 創聖之大天使

呢隻DX 超合金, 十幾年前讀書時已聞名已久,
今次返香港最終都決定收返佢。 買完先知有新版,好彩上網查過只係盒繪唔同:(

每次開古董,都心驚膽跳,有冇爆膠呢,電鍍有冇掉色等等。

全配件一覽

飛機其實質感不錯,上色同DX菜系差唔多,
仲有整到透明機倉。

Vector Sola

Vector Mars

Vector Luna

合體時間, Change Aquarion !!!{:1_374:}
先始聲明,機械人各型態係一定要上支架嘅,
呢個問題容我稍後再講。

Maindish 主型態留喺最後,先上 Aquarion Mars
「念心合體、GO!Aquarion!~」

Aquarion Mars

好..性感嘅長腿呀{:1_374:}

唔..考慮到駕駛員係個足球選手,咁有對長腿都好合情合理嘅..

Change Aquarion Luna!!!

Luna 型態就換成一對長手

月亮弓&螺旋箭

主菜-- Sola Aquarion

作為主型態,手腳比例適中,最吸引嘅就係打開背上嘅鍍金翼

With 大陽劍

個支架也可以變成武器架

講下感想.... 好明顯河森設計時係冇諗過“重心”呢個問題。尤其本玩具用上大量合金,重量加重心偏後,同埋關節保持力不足,
令佢唔用架係完完全全企唔到嘅。令到就算有極多關節都只可站屍。
係一個眼高手低嘅玩具設計(話要致敬三一)。

另外2,3號機械人手腳比例失衡。
但主型態SOLA就好靚。
上色方面其實很精美,作為“擺設”我係滿意嘅

十卜
CHING,其實依盒野,係唔係1.三部機可各自變機械人? 2.可以三合一變機械人? 3.三合人後可變幾種型態的機械人?
係2 同 3 ,概念同三一萬能俠一樣,河森話係致敬
evil129 發表於 19-8-2017 11:59 PM
係2 同 3 ,概念同三一萬能俠一樣,河森話係致敬

呢隻雖然技術不足,但誠意很夠

......
動畫太悶,個主角開頭以為係阿波羅,最後原來只係.......

仲有一堆男人唔著衫同男人一邊呻吟一邊合體既畫面.....
d 隻合金最大既問題係 ... 一定要用 地台 幫助先可以企定定 ... :time:
好少見人分享呢隻, Sola Aquarion其實唔同架勉強都企到,但隻野太重了

三隻各自都可以做腳,重心問題好難解決

對住呢隻真係好矛盾.....出個時好開心.....3機合體....仲可以3種形態喎......買返黎就好似師兄咁講....設計問題企唔到擺唔到post.......{:1_213:}......所以玩完擺左一排就賣左....{:1_198:}

不過之後又念念不忙又買返.....跟住賣血填氹又賣左.....最後前年又係日本6.5算18000 yen 買返隻2手返黎.....:67:.....

唉~!!! 真正既又愛又恨又離又合......:(
當年一出買左,我覺得合體個位問題都好大,合左都好易甩。河森之後兩套續集都冇出DX。
我比較鐘意luna形態,我比較鍾意弓箭手多D。