Toysdaily 玩具日報

查看: 10558|回復: 11

[玩具報告] 一炮雙響 - 千值練 Modular Iron Man VS Modular War Machine

作為頂級 IM 鐵粉,Re:Edit 這系列我必定支持!

今次 Modular IM 是普通版,而 Modular WM 則是會場限定。以早前推出的 War Machine 為基礎加加減減而成...... Anyway,我認我中招就是了......

它的外型及比例是做得很好,只是站立已經霸氣盡露。最吸引的當然是他的可動性了!任何師氣的姿勢亦很容易擺出,大腿為拉出式關節,故雙腿向前的擺幅很大,不過向後就...... 當然,其連動式關節設計可見千值練的 engineering 的心思。Modular 可玩性比同系列的高,因為其裝備十分豐富。眼罩、等離子砲、臂刃、護甲等令其外表更為魁梧和充滿 "戰鬥格"!

著色方面 WM 比 IM 易處理,所以品管評分比紅金高,另兩者全身的金屬色塗裝非常好。不過,玩的時候小心一點,避免刮花...... 另鋼鐵人系列內置燈效看來已經成為必須的了。當然,這價錢沒有 gimmick 是必死的吧......

老實說,千值練在 QC 方面仍有改善空間。我那只 War Machine 的 QC 很好,但 Iron Man 則有裂油的情況,所以分數總不能給太高。另外腰關節比較鬆及其他位置玩久了會否同樣很易鬆?價錢定位會否太進取等亦是此系列要面對的問題。

希望千值練日後會繼續 Re:Edit 這系列吧!下一只 House of M 我已經訂了......

D.M.S. 玩味指數

外型 (40) 34
關節及可動性 (20) 16.5
佩件及 Gimmick (20) 16.5
品質管制/QC (10) 7 (War) 4 (IM)
價錢 (10) 6

總分:80分 (War) 77分 (IM)

Not... Next Sharing

超期待下一隻Lord Saladin嘅分享呀! 勁中意Destiny d design,希望出多D有質素嘅1:6
支持靚相!

呢個模都係忍唔住入左隻War machine,而家Re:edit 系列太貴,頭手腳身不停重用,近幾隻設計上又無咩新意,真係要好嚴選

btw, 呢隻War machine用返上一隻千值原創手炮都幾夾
Nice sharing, thanks DMS
謝謝分享,圖片很棒{:1_208:}。最近千值練的產品確實讓人有些觀望的態度,所以我一般也會先看到大家的評分之後,才會考慮買不買了。:36:
呢套野係靘, 但啲炮有小小OVER左.
codianno 發表於 4-9-2017 04:22 PM
超期待下一隻Lord Saladin嘅分享呀! 勁中意Destiny d design,希望出多D有質素嘅1:6

It is 10".  :shy: Other 3 are 6".
mecher 發表於 4-9-2017 04:46 PM
支持靚相!

呢個模都係忍唔住入左隻War machine,而家Re:edit 系列太貴,頭手腳身不停重用,近幾隻設計上又 ...

I will got all as I love this series very much... :shy: What a great job for Chemical Attack.
追風 發表於 5-9-2017 12:03 AM
謝謝分享,圖片很棒。最近千值練的產品確實讓人有些觀望的態度,所以我一般也會先看到大家的評分 ...

Get Modular War Machine then.  :)
黎緊house of M 仲正

點解呢?因為比較像日式機械人?{:1_375:}
我都訂咗house of M iron man 自己第一隻千值練iron man
都知佢會重覆模件出Howard Stark 不過等上色先考慮入唔入埋