Toysdaily 玩具日報

查看: 14185|回復: 9

[分享討論] 其實有幾多人同意卡氏近年常用的腰短窄肩腳長比例,其實其實一D都不好看…

冇 至少我唔係 我唔係畫漫畫 但我係讀建築 我都會知咩係比例  例如le corbusier既modular 我都有一套我認為好睇既比例 但係唔係你果套囉
笨大出玩具好似時裝玩潮流,過幾年可能用你嗰套,或者好似老模咁肥......
其實自從SEED起已經中意又長又幼嘅腳.............
最陰公係連舊高都係咁先慘 無哂FEEL
腰细腳長是女性的設定.用落男性為主的機器人其實不太恰當.可能是舊一代日本女性個子比較矮小.有感而發.
年輕人不要入卡氏數 這種比例已有三十年歷史 由首辦時代已經有這比例 模型是由M G開始 叫首辦化 直至現在都用9頭身至10頭身比例 現今日本主流是這種比例 什至現在歐美都偏向這種比例 變形金剛 就係一個例子 你唔喜歡無辦法 潮流是這樣你畫漫畫都有唔同風格唔係個個都要跟比例 舉例:海賊王比例都唔係真人但多人睇 只要吸引到人比例唔係最重要的
師兄唔好意思.我覺得第一張Nu原版靚仔d,順眼d喎.
ka版膀頭太闊(指身體部分,不計臂膀肩護甲)..變得上重下輕.加上腰又長了.怪怪的.

樓主應該未睇過漫畫足球小將喇,人物比例更誇張{:2_286:}
感謝樓主的分享, Nu Gundam 在修改後較接近常人比例, 看上去少了點突兀感. 給您按讚~

我猜 Unicorn 右邊是原本的 PG 版是嗎?