Toysdaily 玩具日報

查看: 43176|回復: 45

[新番討論] tvb幪面超人build-有機會和日本同步 (9月3日或一星期delay

1. Ultraman Geed, 己有youtube, viutv (已成功)
大佬: 你唔放youtube, 其他人會放, 對你冇著數

Bandai 有機會 再 試水溫:  skip drive/ghost/exaid.   Taiwan/Hong Kong 同步or delay one week
台灣做完gaim 後 time slot 變左 做 星光樂園2nd season. TVB 一樣 做其他節目
應該係清左 7-8月的空檔期
TVB 九月schedule 又可能大變.  

-再加上Gaim 簡化版(asia version) 也是大失敗.
-香港大量drive 產品 未出片已在之前toy shows(急放)
Main reason: 仲有bandai 要減少生產line, 一次出晒.(廢事又隔幾年) <===money problems is number 1
-Exaid 好多gashat 出完兩批就完
-Ultraman Geed  日本限量發貨
-戰隊 都 係有限定出貨 kyuutama (e.g 出完1000件 A產品就cut, 減少死貨
(等你班批發爭貨)

如果成功, TVB 戰隊會有同一命運
鎧武變晒老翻咁唔駛識都知死硬, 諗呢條橋果個炒得

同步播會否多點貨先, 現在EX-AID唔少野一出就比人搶晒
如果skip左Drive/Ghost/Exaid,呢三套係唔係唔會再有行版貨,直接出Build產品?
前幾個月toy show 連drive   Tridoron form 都放出來賣.
Ghost 又驚班家長話神打上身
Exaid 應該少啲人話

但台灣不斷改節目表, wiki 可信性... 50%-50%
也有可能Sentai, kamen rider版權 問題 e.g. 九月卑左viutv.
也有可能 兩個台 改九月改schedule.(or not buy)
也有可能  又學kamen rider 學geed 放youtube. (卑人做不如自已做)
我都係收集所有情報分識.

我覺得最大可能係Exaid or build!

Ultraman Geed 日本係冇死貨! 因為你等減價/遲買 = 冇貨. 翻少貨班人就衝去買
我當出1000件分600卑日本, 150 to hk, 150 to TW, 100 to others.
Drive 同 Ex-Aid 我都覺得好睇,如果 香港 skip 左唔播有 d 可惜。
Update: 動漫節有ex aid 機
E 家要估係drive 定ex aid , 仲要估有冇台播
講真, DRIVE我都麻麻地, GHOST直頭不知所謂, EX-AID就希望唔好跳埋
其實一星期播兩套同系列特攝早有先例
早年毛扇一周兩套不同戰隊片可見一斑

冇衝突之餘更有協同效應

兩倍促銷功效
Tvb 唔播冇所謂, 我睇海外sub + 生肉!
sixshotz 發表於 30-7-2017 12:42 PM
Tvb 唔播冇所謂, 我睇海外sub + 生肉!

同意TVB唔播無問題.但係如果唔播就唔會有行貨.想追番以前啲舊款就要捱貴貨.
其實Tvb除了翡翠台,J2都可以播,而且cut 小D。。
始終吾播天裝戰隊,買吾到三set 頭,貨吾係無,一係貴一盒,一係要成套食。

yugi 發表於 23-7-2017 04:30 PM
鎧武變晒老翻咁唔駛識都知死硬, 諗呢條橋果個炒得

同步播會否多點貨先, 現在EX-AID唔少野一出就比人搶晒 ...

拉打香港播都好似吾多覺多了食玩或再翻出,,好似得fourze出過下港版,更甚不是可動人偶,只是武器。。追吾番呢。。。
今日精X有行版ex-aid DX玩具(中文說明書)係咪暗示真係skip drive同ghost直接播ex-aid呢
lagann 發表於 12-10-2017 08:27 PM
今日精X有行版ex-aid DX玩具(中文說明書)係咪暗示真係skip drive同ghost直接播ex-aid呢 ...

希望,因為我想用大電視睇