Toysdaily 玩具日報

查看: 17725|回復: 4

[公共車] 九巴 Enviro500 の進化論 (長文, 多圖注意)

(麻帆良市時報記者高坂 穂乃果報導)
Enviro500 巴士自 2013 年改款並且命名為 Enviro500 MMC
(Major Model Change) 開始, 香港各巴士公司紛紛引入呢款巴士,
令佢喺香港嘅數目已經超過二千架之數!
令呢款巴士喺香港各大街小巷隨處可見,
亦令香港呢一片彈丸之地成為名副其實嘅 Enviro500 MMC 巴士之都,
同當年倫敦著名嘅 AEC Routemaster 紅巴士不遑多讓,
單係九巴已經有超過一千架之數, 成為 Enviro500 MMC 喺香港嘅最大用家,
成為繼利籣勝利二型、Leyland / Volvo Olympian
同 Dennis Trident 等型號嘅巴士之後, 叧一款家傳户繞嘅巴士車款,
2015 年, ADL 更為 E500 MMC 來個 Facelift,
換上新款車頭同尾幅, 並且命名為 Facelift 車身,
令佢同英國本土嘅 E400 MMC 嘅家族面譜睇齊。

今日, 麻帆良市正式歡迎九巴 ADL Facelift 版 Enviro500 MMC 12m 巴士登場!!
身為 E500 巴士嘅忠實粉絲, 市長 Super Bus 對上一代嘅 Enviro500 MMC 已經愛不釋手,
今次 Facelift 版MMC 出場, 更令 Super Bus 感到眼前一亮,
佢話有啲人可能會覺得 Facelift 版 MMC 感覺上有啲異相,
冇上一代咁好睇, 甚至有啲 "重口味, 但係佢就覺得, "都唔係好似啲人講到咁差唧!"
仲話新版 E500 MMC 成個造型好有科幻 Feel, 好似一架大型太空船咁,
或者呢個就係佢對 E500 呢款巴士嘅情意結啦!
不過 Super Bus 話, 雖然佢係鍾意 E500, 但係 Facelift 版都係入一架起兩架止,
唔會再好似以前咁癲入咁多架, "再咁入法實爆廠啦,
我條女實殺左我都似呀!! 都係留番啲位比日後嘅其他車款啦~~"
無論如何, E500 MMC Facelift 版嘅岀現, 無疑為依家滿街都係,
一式一樣嘅 E500 家族帶來一啲視覺上嘅衝擊同新鮮感!
今日到埗嘅呢架 TV1089 (ATENU803) 更係排喺九巴隊首嘅 Facelift 版 E500 MMC 巴士,
加上仲係 Super Bus 最愛嘅 68X 線, 難怪連 Super Bus 都急不及待要一睹呢架新車嘅風采啦~!

隆重歡迎! 九巴 ADL Facelift 版 Enviro500 MMC 12m 巴士, 見參!!

證書編號 0037, 限量 1200 架

正式落地!!

今次出左兩條路線, 一條 108 另一條 68X,
我揀左 68X 因為我好鍾意呢條線,
特別係當時有一代九巴車皇平治 (ME) 作主打,
行屯公逢車過車嘅感覺實在爽爆!!
相信今時今日都冇乜車可以好似九巴平治比到呢種感覺啦...

同新巴 MMC Facelift 12m 相會

同一款車, 唔同廠出品, 到底有幾多分別?

來一個對比先~~~

當 12m 遇上 12.8m

又來一個對比先~~~

本文主角

九巴 Enviro500 の進化論

And......

(初音)Super Bus 呢個人粉, 竟然瞞住我入左咁鬼多架 E500,
仲話乜鬼野 Facelift, 我就真係要拆鬼哂爛佢啲 E500 之後再同佢來個 Facelift 啦!!

Thanks for reading~
Thanks for sharing
非常好的巴士收藏
THANKS SHARE,唔錯
Thanks for sharing