Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HG 1/144 Gunner Zaku Warrior (Luna's custom) 露娜的古

各位好,龜速的用了3個月時間終於唔爛尾完成的作品,再次同大家分享劣作。

小弟對配備有又長又大既火炮既機體有特別濃厚的興趣,所以今次就製作呢款MS,命名為 "打炮的露娜"。
雖然完成了作品,但係獲得既滿足感遠遠不及之前製作的G-UNIT 及金斯摩,奇怪呢...

草草幾張相表示番製作過程﹕

組合與無縫,未上色

留意小腿,無縫位發白而且特別淺色,要補色。
最近造無縫都遇到呢個問題,唔知有無師兄可以提點一下可以點改善呢﹖

上色遇到最大既困難係買唔到四肢嗰隻粉紅色。
喺唔想為咗統一色澤而要全隻油過既情況下,唯有自己溝色。
好彩用馬沙專用既深淺粉紅色溝到近似既粉紅色,呢個盾內側就係填番色上去。

當然發白既縫口位置都做埋個補色,係咪毫無違和感呢。

做埋滲線、亂咁痴水貼,好嘢完成咗9成。
剩底嗰1成等好天再噴消光。

最後幾張成品圖同各師兄分享﹕

^我覺得呢個角度影出嚟最有型^

歡迎各位師兄俾意見,下次有新作品再分享。

打炮的露娜 {:1_203:}
nice pink
簡單地滲線 和 加上 貼紙  作品即時生動了啊  讚啊