Toysdaily 玩具日報

[新聞] 【七警判刑】何君堯撐變「七俠」上訴實減刑 高志森縮沙唔敢再鬧

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170217/56316065

7警案中各被告被判囚2年,一眾撐人士反應很大,部分斥判決不公。律師兼立法會議員何君堯在facebook指7警是「The Magnificent Seven(神奇七俠」,「七警被判入獄兩年,確重!上訴減刑是可料的!今天七警被變成七俠了!」不少「藍絲」網民留言附和,指天怒人怨,叫何幫7警,「個法官太唔公道」。

何君堯在立法會辯論施政報告致謝議案時說:「做錯咗必要面對法律效果,法律面前人人平等,無論警察、律師、教師定係牧師」,並隨即指發起佔中的3名「首腦」,至今未被撿控,「我哋點能夠接受呢?」何君堯其間將「陳健民」名稱錯誤說成「陳耀民」。
日前高志森在fb涉嫌辱罵法官為「狗官」,「黃絲法官偏幫亂港反港份子」,稱「本土港獨暴徒縱火、打警察、破壞公物,狗官就輕判、甚至判無罪,實在偏頗至極」,昨晚司法機構指對近日有人在社交媒體發表對個別法官的評論表示高度關注,決將事件轉介律政司跟進。高志森不敢再在fb評論,「戴頭盔」地只敢分享及轉載建制派人士的評論,包括何君堯的fb貼文,但網民繼續在其貼文留言斥「狗官」。
曾任監警會委員、新思維副主席鄭承隆昨晚在fb轉載司法機構回應時,直指「低智森,唔告你都唔知點解釋」,又hashtag「撐警無問題」、「不過唔好吠」。
高志森昨仍死撐自己言論無問題,在fb指由「老懵懂」丶「孽瘤掃把頭」丶到「狼英」也是侮辱、藐視,「起訴哂先啦。才多咗樣嘢叫「狗官」,就咁大反應。怕且被小弟插正要害?」較早前又指「愈想我滅聲 我愈要講:警隊士氣不可侮!」

{:1_237:}{:1_237:}{:1_237:}{:1_237:}{:1_237:}

7個打1個叫俠?
佢地7個醒就唔應該現場拉埋一邊打人啦,正正常常拉番差館做乜邊個知,當時周圍都有記者,唔係無線拍到,都可能其他人影到..

何咁樣是否宣揚警察拉人唔係拉番差館而拉到暗角七個打一個是0岩,唔應該告佢地,應該有獎勵啦...

反對這裁判的人也收相支持非法打人架,咁香港人仲有安全可言?
如果唔係差人,打x死淋尿果條打把tim呀,
胡勒奇 發表於 17-2-2017 09:59 PM
如果唔係差人,打x死淋尿果條打把tim呀,

咁咪即係謀殺羅, 終身監禁。