Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 今期老麥嘅LEGO 蝙蝠俠英雄傳 玩具

今次得啲面罩,3D眼鏡,杯,鐵盒Puzzle..上次衰衰哋都有部蝙蝠車/電單車同公仔:49:

Why don't McDonald's gifts are real Lego toys?{:1_215:}
Nashlam 發表於 14-2-2017 09:02 PM
Why don't McDonald's gifts are real Lego toys?

版權掛。lego is the official partner
Nashlam 發表於 14-2-2017 09:02 PM
Why don't McDonald's gifts are real Lego toys?

If you can get Lego from McDonald, who will buy real Lego afterwards?  {:1_374:}
頭像被屏蔽
現今社會好講"企業責任", 之前送玩具某程度是為了吸引人為了件玩具而去食, 某程度做成了"偏食"問題(始終M記食物會定義為junk food) 為了改善形象有d M記已經改送故事書, 食物又改為比較健康的食材等等.

另外今次主要都係宣傳電影, 送d周邊產品已經OK, 樓上師兄都提出太細件的產品可能令小朋友誤吃了落肚等等. 當然真係送lego(無得砌果種) 我覺得都好好呀(至於依家呢d吸引唔到我), 但送呢d都好合理啦. 等於馬會就算送禮品都係d筆呀, coupon呀咁, 斷估唔會有人問點解馬會唔係送隻真馬比人吧~~ XD

但係外國啲老麥有時真係會送LEGO,細細粒要砌果啲BATMAN人仔/車等等  發表於 16-2-2017 11:27 AM
果啲眼罩上次麥記BATMAN玩具已經送過 , 今次一係就鐵盒Puzzle / 貼紙唔太吸引 , 隻杯反而有啲用
但係外國啲老麥有時真係會送LEGO,細細粒要砌果啲BATMAN人仔/車等等  發表於 17 分鐘前

回覆返你個comment: 你所說的已經多年前 (記得係一小包, 可以係人仔, 車etc). 但近年來法例改了, 加上人對比較健康著緊. happy meal對象係小孩, 始終有潛在危險. 我認為送的機會不大. (當然唔同國家有唔同的法律).

另外唔想錯重點: 我說的不是指M記送lego係錯, 我只係說"點解M記唔係送真lego作為happy meal的禮物", 唔代表佢從未做過, 或將來都唔會做