Toysdaily 玩具日報

[非官方產品] MT 爵士 簡評

簡評:

這在我的說有點失望。固然MT強項:人形車形外觀仍能保持水準(除了車尾,一陣講),可動也不俗,有前彎腰(但跪不到,不過我接受)。失望原因有三:

1)車尾穿崩bumper件其實用作雙小腿末端遮醜用,但反過來令車尾很醜。其實此白件根本不需要,反正小腿在冇遮醜件下其實差不多,可惜MT用鍋釘,我唔識拆。

2)MT好像第一次有這問題:扣位扣得唔夠實自動彈番開(過往MT一直是扣位過緊,今次剛剛調轉),尤其胸前車頭與那紅色底板,以及雙足小腿那三至四個扣位尤其嚴重,雖不致影響可玩性,但感覺未夠結實。

3)小腿變形方法不夠順手流暢,後車轆隱藏的小腿外甲太緊,又缺乏扣位定位,而車尾變形亦必須小心調較角度才能扣得入(不過又會在擺pose時自己彈番開)。另外車尾定風翼依據廠方變形方法其實會有少少影響雙足可動/接地,因為定風翼已經完全掂地,但如果調轉180度向上就會導致小腿膠頂膠未到位插唔入扣位,而小腿外甲也有縫未能合實,遮醜變獻醜。

我的評分會是78,以MT的說未算滿意
This time MT is 老貓燒鬚.
呢隻外型係幾吸引
希望t記快些出佢啦!:shiny:
MT唔之點解, 好幾隻作品上都總有d質量上既問題
前兩日拎番隻保衛者出黎變下, 隻電單車有3塊金屬件都斷左, 頭兩件係支死氣喉既關節位同支kick stand,唔知係咪夾住佢地果塊腳太實,冇玩一排,一扭就斷左,即時O左嘴,而第三塊係背部連住對腳果塊背隻件,中間斷,完全唔知點做到,到底係佢地用左劣質金屬定咩其他原因我真係唔知,我只係知最後我搞左一輪先改造到,算係痴番埋背隻果塊,但支死氣喉同kick stand真係唔想搞,而家合番體放番入櫃算,完全唔敢拎番出黎變