Toysdaily 玩具日報

查看: 20506|回復: 27

[分享討論] 大陸網上訂玩具要小心

定金過數後,商家要求增加补款......淘X都管不了

http://tieba.baidu.com/p/4688537935#
Take care and alert bro!
不嬲訂貨,都要搵間商譽好既店舖
貪平多數出事
未完成訂單, 唔係可按退款咩?
咁你 keep 住要買即係你的問題啦

我最近都遇到類似問題, 但絕對唔關店主事, 係我過了 pre-order 的期限, 但又想訂返, 下訂後店主用旺旺通知我, 因為外國的 pre-order 已 close (我是知道的, 所以先去淘寶訂), 所以價錢貴了, 佢亦講明如果唔接受可退訂, 但我真係想訂, 咁貴 d 都冇計
toylover 發表於 19-1-2017 06:33 PM
未完成訂單, 唔係可按退款咩?
咁你 keep 住要買即係你的問題啦

依我理解,問題在於賣方定了價,而買方已落了訂金(淘寶方式,應該過了數),而貨物來源有變,應補款前立刻洽商,是否繼續,要到補款時才說提高補價,賣方明顯沒通知,要你硬食,
正常不會這樣.......但當事人無說有沒有退訂,只說"…商谈未果",令事件有點不清.

其實這文我無意中看到,忽然奇想,如果這是一種手法......都賺到點錢
拿出來談論,只提提大家小心

而家要實名支付寶認證, 就算賣家肯退錢都收唔到返錢, 麻煩死
用HK支付寶,用香港身份証認證
淘x d shf 價好似貴過香港 未計運費
go-go 發表於 19-1-2017 11:12 PM
而家要實名支付寶認證, 就算賣家肯退錢都收唔到返錢, 麻煩死

我唔係好明你所講的實名制同收唔返錢有乜關係? 有時因為賣家冇貨要退款, 我次次都冇問題; 試過賣家遲遲唔發貨, 我又在第二間找到相同貨品, 所以直接按退款, 佢話我唔知咩紀錄良好, 唔洗賣家確定直接退款畀我

用得淘寶就要跟佢的玩法, 實名制主要係防騙子, 淘寶幾億用戶, 攪都攪唔到我呢 d 小用戶啦, 我又唔係政治犯, 所以我又唔係好驚提供資料佢實名
toylover 發表於 20-1-2017 11:56 AM
我唔係好明你所講的實名制同收唔返錢有乜關係? 有時因為賣家冇貨要退款, 我次次都冇問題; 試過賣家遲遲唔 ...

有這訂貨期跟發貨相差4至5個月,訂金可能已過數及過了保障期,你所遇的是正當商人,肯退款

淘寶一向都係正常商人無得做, 不良商人懶有禮貎然後各種理由食訂啦,
玩開貼吧都唔知?
toylover 發表於 20-1-2017 11:56 AM
我唔係好明你所講的實名制同收唔返錢有乜關係? 有時因為賣家冇貨要退款, 我次次都冇問題; 試過賣家遲遲唔 ...

因為必須用大陸銀行卡等來認證先, 認證唔到就收唔到對方退的錢, 條數之後彈返比賣家, 以前係冇呢個問題
luciferdark 發表於 20-1-2017 06:58 PM
淘寶一向都係正常商人無得做, 不良商人懶有禮貎然後各種理由食訂啦,
玩開貼吧都唔知?

當然不是,有很多有問有答有交代
go-go 發表於 20-1-2017 08:10 PM
因為必須用大陸銀行卡等來認證先, 認證唔到就收唔到對方退的錢, 條數之後彈返比賣家, 以前係冇呢個問題

退款不是退入支付寶咩? 雖然有實名認證, 但支付寶應該冇權在沒有授權下存取銀行的錢

(不過我可能唔知, 因為我有在大陸開戶口, 玩得淘寶唔想蝕匯價畀佢, 之前人民幣定期又高, 有時匯率高我又會去找換店唱定 d 存入去, 我不時會去大陸自遊行, 都需要用人民幣)
係淘寶買野的確好麻煩!