Toysdaily 玩具日報

查看: 11823|回復: 32

[玩具報告] DC 6” 裝甲蝙蝠 有意外驚喜 Armored Batman

有師兄認為不能以6”比12”. 但同是厚甲的背景下,論性價比和誠意,總可做點食評。有時街邊魚蛋也可跑贏魚翅呢 ~~~

對我來說。可能12”玩賦了,所以想不到6”比12”更有驚喜,當然6”外表色澤太膠,戰損傷痕不足,大腿關節較鬆;
但6”顏色舊化我可動手自己解決,而頭有燈 (i.e.若試過加燈) 就更令人驚喜; 斗縫有鐵線比HT的更易塑形; 性價比又吸引。說實在,對比二者若都要後天加工,那我情願選擇便宜多的6”,自改樂趣多又不太貴,玩具感十足; 總好過買這12”貼錢買難受。貴價買回來還問題多多的12”令我大失所望!

背變了換電位,自然犧牲背部細節

假面飛腿也可~!

沒靠支架也可以~

我不是要12”爆地,但也不要太不舉嘛…

之前動手舊化 的6” DC http://figurehobbyclub.tw/forum/ ... amp;_dsign=ba2aaa29

12” HT 特別色評測 http://figurehobbyclub.tw/forum/ ... amp;_dsign=b4432562

--------
呢隻我都好滿意,唯一缺點係斗篷膊頭位拱起。
呢隻係DC Films?

呢隻野成7"高仲大隻過Mazco果隻,眼有LED真係正好多
可惜斗逢太厚重

呢隻真係唔錯, 我有DC同mezco的, 但我覺得DC呢款一d都唔差. 我自己都少了玩12吋好多, 6吋對我來說可以好易拎上手玩, 12吋好多時開盒影完相就放入櫃內好少再玩, 所以都無點再買12吋了. 我覺得今次superman 同batman都做得唔錯,  比平時的DCC質素要好, 可惜其他好多角色都cancel晒(連WW都出唔成)...希望呢2隻之後可以打返響個名堂啦.
呢隻我覺得6-7吋玩具黎講,好正
眼又有燈
要投訴既係個嘴比較卡通
我都幾期待普通版

YESSSSSS~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~!  發表於 19-1-2017 08:39 PM
driftchu 發表於 18-1-2017 09:58 PM

Cannot agree more{:1_377:}
The most surprising thing is the LED light up in 1/12 scale figure.
numan123 發表於 18-1-2017 09:07 PM
呢隻我都好滿意,唯一缺點係斗篷膊頭位拱起。

重有無戰損痕同 大肶接合位係正中間....

但在性價比合理的情況; 自己又玩模型下, 呢一切都可動手解決.

但HTO既貴之餘我都唔敢拆佢攪啦... 真係又貴又多攪魚
driftchu 發表於 18-1-2017 09:58 PM

係DC 果隻. 可能係6"半掛. 有燈無得輸. 贏曬~!
jeffloh 發表於 19-1-2017 08:49 AM
呢隻真係唔錯, 我有DC同mezco的, 但我覺得DC呢款一d都唔差. 我自己都少了玩12吋好多, 6吋對我來說可以好易 ...

我逐步退出12"了. 一來太貴. 二來6" 3D PRINT下呢頭雕愈梨愈得. 咁我重洗鬼買12" .. 有時大廠HT重會頭雕失準. 咁我更加無意慾買啦. 隻所謂鋼琴亮黑特別版最後係普通光油黑... !@#!$%^ 頂佢個制...
quincy 發表於 19-1-2017 11:06 AM
呢隻我覺得6-7吋玩具黎講,好正
眼又有燈
要投訴既係個嘴比較卡通

我無時間. 否則補補粉再滲滲線. 然後消光. PERFECT!

忘了放這圖. SORRY

DC加把勁追返d design追返d QC絕對係好事{:1_377:}
多謝師兄分享靚相{:1_221:}
如果佢唔係遲過Mafex先出應該會入佢:die:
有燈又有配槍,配件多支矛比佢就完美{:1_377:}
darknight 發表於 19-1-2017 08:36 PM
我逐步退出12"了. 一來太貴. 二來6" 3D PRINT下呢頭雕愈梨愈得. 咁我重洗鬼買12" .. 有時大廠HT重會頭雕 ...

我都好少玩12吋, 基本上一年可能訂一隻左右. 就算16年有BvS我都只入了裝甲batman. 始終12吋需要的空間較多, 同埋我自己買玩具其中一個重點係真係可以拎上手玩. 玩的意思係指唔需要就住晒咁玩, 所以6吋figure啱我多d. 另外12吋等太耐了, 下下等一年兩年先出貨, 邊有咁長情去等 XD
等到figure出已經有下一套電影的blu ray賣了, 所以都無點再訂12吋了. 我自己一向玩開DCC所以呢隻點都支持下啦~ 只係唔太睇好佢films系列可以出到好多隻, 因為如之前說基本上只cancel淨superman同batman呢2款. 其他例如WW, 超人老豆等都cancel晒了...