Toysdaily 玩具日報

查看: 11043|回復: 23

[玩具報告] 無敵的性價比 - Disney Elite Series - Darth Vader and Death Trooper

剛剛好的12" 高度,比起 HT 的 1/6 矮了一點,但配自分魂反而更加適合。

談回 figure 本身吧!Darth Vader 有人造皮內衣、布製斗篷及外衣。配件有兩把激光劍、三對手等。Death Trooper 則有兩把鎗、三對手掌、三粒獨立的手榴彈可供使用。

兩只 figure 本身的可動性皆不俗,Darth Vader 的可動性甚至比 HT 強。外型合格有餘,你亦毋須擔心因扭動關節太大而弄花本体,因全隻是用 PVC 製的。不過換手掌時須格外小心,因那個 ball joint 看似十分趣弱...... 關節緊,但日後玩久後就不得而知了......

最可怕的是他的價錢...... $三百多塊...... 他媽的三百多塊有這個 12" 質素的 figure...... 他的生產和開發成本是零???

價錢一欄這個分數從沒有給過,希望將來有機會吧!

D.M.S. 玩味指數

外型 (40) 32
關節及可動性 (20) 15
配件及 Gimmick (20) 12
品質管制/QC (10) 6.5
價錢 (10) 9

總分:74.5 分

Next Sharing...

平成咁, 真係無啦啦想入一隻
但係想問下版大, 呢隻個 QC 會唔會比較參差?
個頭係可以直接插入去定係要搞一輪?
如果迪士尼繼續出呢個系列,ht 就不用做了。
樓主覺得為何其它廠跟這隻的價錢可以相差那麼大呢?是材料的問題還是其它?
德哥,價錢點先有10分?
$三百多 ready a good price{:1_377:}
3百幾??請問可以係邊度買得到????
elliottlai 發表於 17-1-2017 01:05 PM
3百幾??請問可以係邊度買得到????

我都想知。謝回!
香港迪士尼樂園標價$298{:1_203:}, 早前年票有六拆我買左3隻黑兵, 另加DV, Rey, Ryo同Jyn,
加埋仲平過一隻HT{:1_208:}
而家迪士尼仲有冇得賣?
呢個po出左, 我相信會多左人去買..., 但迪迪尼應該好多貨{:1_208:}
滴滴尼自己都玩埋一份
chuboy 發表於 16-1-2017 11:52 PM
平成咁, 真係無啦啦想入一隻
但係想問下版大, 呢隻個 QC 會唔會比較參差?
個頭係可以直接插入去定係要搞 ...

QC is not good but you can check what you want. :)

You should have the neck part if you wanna put other head on it.  :)
bfish 發表於 17-1-2017 08:29 AM
樓主覺得為何其它廠跟這隻的價錢可以相差那麼大呢?是材料的問題還是其它?

Material is an issue, license fee is another issue.  Disney need pay nothing for it in licence.  :shy:
呂品器 發表於 17-1-2017 08:54 AM
德哥,價錢點先有10分?

Free....................... :(