Toysdaily 玩具日報

查看: 9864|回復: 21

[玩具報告] [Marvel Legends] Ben Reilly Spider-Man (蜘蛛俠)

作品名稱: Spider-Man (Edge of Spider-Verse)
人物名稱: Ben Reilly Spider-Man & Spider-Carnage
發售日期: 2016年

一直也想試玩一下Marvel Legends的可動素體.
對這隻蜘蛛俠的故事不太了解.
知道的劇情只是兒時看過的動畫,大概跟猛毒出現而已.
結果就從眾多款的蜘蛛俠中選了這款配件很豐富的來入手 .

不少的黑色紋的塗裝容易刮漆,甚至頭部不少水波紋及眼睛完全印歪等.
建議到實體店中挑選了面相較好的一盒入手.

有挑過數盒才入手,可能我人品不好吧.
開盒後發現有不少位不明顯位置也中獎,對這系列產品失去再人手的意欲.
價錢也算是合理,整體也能對這隻蜘蛛人感動滿意.
總算可以和炮咀俠一起組團(笑

絕非任何專業的評測,如有傷眼請見諒m(_ _)m

主體

總配件:
可以留意到為了包裝,主體已被廠方強行導致左手屈曲.

左手彎曲甚至有白化情況,看過數個報告也有相似情形.
左腳側旋回的關節更是油漆黏死了,最後要自行動刀出能救回....

頸的關節令頭部有足夠的上抬幅度

手腕雙關節,肩部的橫向關節大大提高手部可擺動的範圍

雖然體形不錯,但腰轉動的破綻位很不美觀

這素體真的很好扭

綺羅星( へω・)☆

吼~

怪獸的對決{:1_374:}

更多圖的原文:
http://gundambaka.blogspot.hk/2016/12/marvel-legends-ben-reilly-spider-man.html

我當初都係諗住買一兩隻玩下便算,典知百幾蚊隻唔覺唔覺越買越多:43:

謝謝bunny師兄支持.ML既Figure部份真係好抵玩,唔係咁樣中奬法都可能會追多幾隻蜘蛛俠黎扭...  發表於 16-1-2017 06:51 AM
支持ML公仔分享,不過呢隻我冇入

謝謝tolete師兄支持. ML蜘蛛俠實在太多選擇,我都掙扎好耐簡邊會好玩XD  發表於 16-1-2017 06:55 AM
這隻以ML來講整體和配件算不錯

謝謝嘉豬師兄支持.睇中依隻絕對因為佢配件夠多野玩.  發表於 16-1-2017 06:57 AM
Ben Reilly? Is he a successor after peter parker due to his death?
Nashlam 發表於 15-1-2017 05:06 PM
Ben Reilly? Is he a successor after peter parker due to his death?

多謝Nashlam師兄支持:77:其實對蜘蛛俠漫畫既故事無乜了解,只係大概知道佢係Peter Parker既複制人...{:1_373:}

ice-yan師兄,入埋隻pizza蜘蛛俠就ok啦!

感覺pizza同依隻好相似, 其實想入ML猛毒,不過又怕中到多次大奬...  發表於 17-1-2017 12:21 PM

美玩質素多係咁,介意就勿沾手村

多謝bigtomm師兄支持. 其實細比例都有玩過NECA同DCC美玩.都預左ML有機會比較多瑕疵. 但我諗無玩家會想買隻成品黎,但關節QC問題郁唔到影響把玩...  發表於 18-1-2017 06:50 AM
tolete 發表於 16-1-2017 12:59 PM
ice-yan師兄,入埋隻pizza蜘蛛俠就ok啦!

猛毒?是否Venom啊? Venom叫毒液啊!

師兄估中我係想講Venom. 習慣記左佢台譯個名XD  發表於 20-1-2017 05:35 AM
有大把玩家睇錢份上, 唔理會關節QC問題架.

咁可能我唔係ML死忠, 唔夠愛去彌補佢關節失分.  發表於 20-1-2017 05:31 AM
Nashlam 發表於 15-1-2017 05:06 PM

死!? 是指跟八爪魚博士換轉靈魂個次嗎?
阿賓好似只在彼德抗工時頂左陣...
bigtomm 發表於 18-1-2017 11:47 AM
死!? 是指跟八爪魚博士換轉靈魂個次嗎?
阿賓好似只在彼德抗工時頂左陣...

好似無咁新,哩隻版本起碼2010年已經出過6寸!不過只有蜘蛛俠版本,無變怪物狀態。
https://youtu.be/HZu1oeBjfus
哩隻

ben係peter既替工,複製傳奇之後peter想同MJ過正常生活,就將蜘蛛俠個名交比BEN做,最後死係綠魔滑翔機之下,peter復出。後來係蜘蛛宇宙大事件入面出現過另一個宇宙既ben,但都係英勇戰死收場
個屠殺樣係講有一集屠殺上左ben身,ben差D就控制唔到自己,最後去搵原屠殺宿主時屠殺上返佢身先成功擺脫到
勁鐘意ben既角色,呢隻同之前藍衛衣果款都雙入支持

多謝法蘭克師兄補完Ben既背景故事. 原來佢唔同世界線下場都咁悲慘. 我都幾鐘意佢衞衣個造型,不過ML後追有一定難道...  發表於 20-1-2017 05:43 AM
早幾十年入過藍衛衣6寸, 幾年前就入左3.75寸. 計埋日本Q版, 我有3只.