Toysdaily 玩具日報

查看: 8625|回復: 17

[分享討論] 真心覺得bandai當年出金毛獅王係玩野

入手左百獸王合金魂,五獅條尾都出得好靚又自然,唔明當時金毛獅王條尾點解咁肉酸
時代變科技進步,或者過多10年之後你又會認為依家個百獸王肉酸
金魚光1 發表於 9-1-2017 09:35 AM
時代變科技進步,或者過多10年之後你又會認為依家個百獸王肉酸

無錯,我見最新美版個隻百獸,紅綠獅可以打開背部,將雙腳收在身裏面,呢隻日版百獸其實都可以做到。

X2  發表於 10-1-2017 10:12 AM
Agree !!!!  發表於 9-1-2017 05:10 PM
睇番舊神話就知, 由獅子到雙魚都變化好大, 幾年間既事

當然佢有冇留一手就亦都有可能
馬仔 發表於 9-1-2017 11:04 AM
無錯,我見最新美版個隻百獸,紅綠獅可以打開背部,將雙腳收在身裏面,呢隻日版百獸其實都可以做到。

Do you mean Toynami one?
在商言商, 推出產品時
生產商必定已經預算會唔會出得太完美,
斷了自己將來出改良版的米路... 之但係,
留一手之後, 係咪代表會出更完美版本呢...
事實就顯示唔到必然直接關係...:78:
Nashlam 發表於 9-1-2017 11:42 AM
Do you mean Toynami one?

是不是這隻?
https://youtu.be/yS8spGaeQnE

其實果隻後脚只係改獅子後腳大脾色去就,根本無收。實際收埋既只係得紅緑前腳......
只係設定上容易再現番......
GX-71既話,要收紅緑可能都收得到,但後腳點算...收前唔收後??
掉轉藍黄後脚用同様方法收,但又點大結合??前腳又唔收??

我認為bandai一定有取捨過各方面既優點缺點再出GX-71

復原現代3DCG動畫既設計,分件掉入去3Dprinter就得,
復原7,80年代2D既視覺「偽」術設計,話咁易?
金魚光1 發表於 9-1-2017 09:35 AM

但我真心覺得當年條獅尾同現在百獸設計技術上有可能爭咁遠咩?!最早期獅王合金條尾雖然收唔埋,但都做到唔錯形態,現只係多個關節姐,話哂金毛兩代合金相差廿幾三十年
金毛獅王個腳踝關節完全係玩野既代表作
時代技術的進步是一定的。但永遠都不可能有完美的玩具的。:x
me7428 發表於 9-1-2017 04:52 PM
其實果隻後腳只係改獅子後腳大脾色去就,根本無收。實際收埋既只係得紅緑前腳......
只係設 ...

+1 .
我都唔明點解呢隻仲有人會當係收曬腳, 獅子後腳大脾根本就係冇收過.
而前腳就算收到, 但個身要做返大, 明顯比Bandai既脹卜卜.

GX71既黃藍獅子就更加難, 同紅綠獅唔同, 黃藍獅條頸係腳踝關節位, 除咗90度, 仲有左右偏左偏右, 唔可以完全用紅綠獅前腳方法. 玩過GX71既就知, 黃藍獅子個俾黑獅插腳既空位, 比想像中細好多, 已經好迫, 除非偷到好薄, 同改到脹卜卜或加啲蓋遮住先可以收後腳,  但完全影響外觀, 唔會係而家咁既樣.

如巴打所講, 要收就要所有腳收得好, 是但收唔到一對腳都唔做好過.

技術進步係有既, 但金毛真係奇葩黎,
話佢差咩, 佢又唔係, 話佢好咩, 隻腳踝仲前衛過山口式斜cut, 唔係個個接受到
玩合金係鍾情於佢既還原度, 可以將動畫入面既機械人拎上手舞,
如果玩具設計同原設、物理認知差太遠既話, 的確會減少投入感
me7428 發表於 9-1-2017 05:05 PM
復原現代3DCG動畫既設計,分件掉入去3Dprinter就得,
復原7,80年代2D既視覺「偽」術設計,話咁易?

就算而家既變形金剛電影就好似以前動畫一樣.好多部件都係變形時忽然消失.
有邊隻電影版做到變形又keep到個機械人樣? 為咗遷就, 連個變形都唔一樣, 唔好話要跟足個樣.

後期rotf 隻老變文, 已經叫做得好好,但都係有段距離.
如果唔係都唔會有咁多廠出變唔到既老變仲賣得幾好.

有時啲友真係要識分咩係做唔到, 咩係唔做, 要去enjoy件玩具, 無謂去鑽呢啲牛角尖.
今次GX71, 買既我都見讚多玩得好開心.