Toysdaily 玩具日報

查看: 8271|回復: 25

[分享討論] 求救,我的日版超神俾表弟用zebra隻油性筆塗鴉

心痛死,重災區係货櫃,請問用咩可以去除油性marker?
火酒/洗甲水/天拿水/牙膏?
唔敢亂試,求指點
如果表面係原本膠色,可以用油性模型油開油水,不過如本身表面係上色,你就死咗絛心啦....
自己本身沒有收藏這個系列的模型,不太確定表面是噴漆或者膠色居多,但可以用酒精+棉花棒小範圍的試試看是不是能去除。
如果會連著噴漆一起洗掉的話........請轉頭猛瞪表弟........還有他爹娘...........
可以用高达马克笔当中的一款,白色的叫消除XX的,唔识日文
Show us picture so we can help.

if small area can use knife to scratch away carefully.

if big area, can use sandpaper but very difficult.

alcohol will eat away many types of paint. car polisher also but less damaging.

Thinner will eat away all your plastic & rubber!
山吹老師 發表於 6-1-2017 11:32 AM
可以用高达马克笔当中的一款,白色的叫消除XX的,唔识日文

Marker Eraser.

don't know if it will erase base paint also.
唔使咁複雜,ZEBRA 油性其實係酒精溶劑,並非油漆筆那種。

日版仁萊(Assume你講緊LG-35新出那隻)貨櫃灰色地方是原膠,95%酒精一擦攪定!

如果深藍色、白色地方有花,先用75%酒精試下,看有沒有效果,白色很易留底,祝好運!
咪當戰損囉樓主兄!haha
次次比親表弟永遠都係玩爛野!所以我都唔係比人玩
ZZ-Gundam 發表於 6-1-2017 12:14 PM
唔使咁複雜,ZEBRA 油性其實係酒精溶劑,並非油漆筆那種。

日版仁萊(Assume你講緊LG-35新出那隻)貨櫃 ...

yes, LG-35

用ZEBRA 油性 name pen (oil base)畫
老實人 發表於 6-1-2017 12:46 PM
咪當戰損囉樓主兄!haha
次次比親表弟永遠都係玩爛野!所以我都唔係比人玩

我返左工,已經收埋,但都難逃毒手
佢係個货櫃畫左一舊舊屎 (IQ博士個種屎),點當戰損?
tallgeese 發表於 6-1-2017 02:19 PM

:DD

咁攪笑真係要影相分享下

梳碟是呢,对对对就是这个
tallgeese 發表於 6-1-2017 02:19 PM

日本油性意思即係不融在水裡,用以區分水性筆,並不代表一定要用天拿水或洗油水擦拭。

酒精相對溫和,不損膠質,雖然95%酒精還是可以融掉一部分油漆,所以貨櫃裡藍色白色部分要先用75%酒精試。

你畫返d屎係佢本作業薄度, 睇下佢點:p

BRS
作為一個成年人.... 應該畫d屎響表弟個額頭度 (空知英秋mode)  發表於 6-1-2017 06:05 PM
如果個小朋友響我屋企,佢已經L左.............:p