Toysdaily 玩具日報

查看: 8297|回復: 13

[分享討論] shf Darth Vader comment + Bandai Darth Vader 1/12模型分享

小弟之前都趁著而家星戰開始買SW嘅公仔,要開始當然要入隻Darth Vader, 但買邊隻Darth Vader先至好呢?
對於六吋嘅玩家, 好似都有好多選擇...有Mafex, Black Series, SHF...等等
但係好似無乜邊隻有令人拍爛手掌嘅反應

唔係資深Fans嘅我, 見BlackSeries隻Darth Vader個頭咁大無考慮到,
以為SHF無死, 隨便入咗隻, 但係入咗其他角色返來就後悔,

竟然可以同Palpatine(Black Series)並排,比隻白兵(bandai 1/12模型)生得高過佢...真係無言

再參考返個官方設定

睇完一堆Review之後,我決定試下砌bandai出嘅Darth Vader模型,只因佢嘅造型同高度係係1�12裡面我比較滿意,但係佢件硬膠斗篷就要發揮下d手工,同埋要自己上色,所以對於唔鐘意砌既玩家,係一大阻力

好大的膠衣

睇完youtube tutorial, 用布料重現佢件斗篷同內衣, 成隻figure當堂正好多
https://www.youtube.com/watch?v=Zni0hC67xAI
身高差距 (真係唔信係同一家公司既1/12 figure)

頭部細節位都唔錯

但把光劍有D短同埋鈍

同Obi Wan一齊打,個比例唔錯- 6尺8 vs 6尺

咁先係大佬

期待嚟緊Mafex同Black Series又出新Vader,希望愈出愈正啦
(睇到呢度仲對SHF Darth Vader有興趣的話, 請PM我)

我本人都好介意高度比例,我家下都display 緊mafex vader 同 shf 白兵,比例上都夾。
模型外形上除左硬袍真係好過shf

Shf勝在初回限定有個台送
How about Habrso?
Shf相對同比例矮仔一名,只屬4~5寸比例; 夾唔到6寸比例!宜家最抵是紫頭孩佬,1魚都唔洗; 噴黑個頭都唔錯。之前出感覺大頭因為可拆見到人樣,又用軟膠; 最後又肥又大:DD
我用左Mafex 既Vader 配笨大白兵,再加Black Series赤武神,目測係...
Mafex Vader 高過笨大白兵半個頭,白兵高過赤武神少少
ChrisLamXYZ 發表於 31-12-2016 04:42 PM
Shf相對同比例矮仔一名,只屬4~5寸比例; 夾唔到6寸比例!宜家最抵是紫頭孩佬,1魚都唔洗; 噴黑個頭都唔錯。 ...

好辦法喎師兄!:78:
Ellis430 發表於 31-12-2016 09:05 PM
我用左Mafex 既Vader 配笨大白兵,再加Black Series赤武神,目測係...
Mafex Vader 高過笨大白兵半個頭, ...

Darth Maul係個矮仔, 矮過d兵都好合理:51:
電影後段 darth vader 實在太型 {:1_223:}{:1_223:}{:1_223:}
wilson3a10 發表於 2-1-2017 04:47 AM
電影後段 darth vader 實在太型

臨尾係'真星戰無双'
ChrisLamXYZ 發表於 31-12-2016 04:42 PM
Shf相對同比例矮仔一名,只屬4~5寸比例; 夾唔到6寸比例!宜家最抵是紫頭孩佬,1魚都唔洗; 噴黑個頭都唔錯。 ...

紫頭的有沒有人樣?
yy23455699 發表於 2-1-2017 10:11 AM
臨尾係'真星戰無双'

不過d 白兵依舊都係底能, 唔同 force awaken . 個個衝出黎等俾人射......
gl_edmond 發表於 2-1-2017 10:29 AM
紫頭的有沒有人樣?

無,裡面得骷髏頭啤死:DD 頂帽就拆到,如果有人樣個頭又變肥豬頭:p 但一魚減價貨可以一改全黑頭!
山口 darth vader $@#*
但硬篷不能接受... 但個頭好過mafex. 未知bandai模型個頭可否換落 mafex到