Toysdaily 玩具日報

查看: 6713|回復: 12

[玩具報告] Figma Vitruvian Man by Leonard da Vinci

達文西的作品 - The Vitruvian Man。

達文西本人據Vitruvius的理論應用於人體比例的作品。是藝術更是科學。在當時,藝術家們都係好科學的。作者更常於其作品中展示他的science literacy,當時的科學啦當然係。唔通識講non Euclidian geometry 同relativity。

本作係一目瞭然咁表現身體比例。點係靚,係條數來,係要學的,從多方面唔同範籌學的,唔係隨心的。呢樣態度好值得我們學習。

有呢個比例的認知,創作時,尤其是大型雕塑,就按比例做得到人型出來。藝術,都是一個study。

玩具來講,立體陰影來表現畫筆線條係做得好好。有立體的素描感覺。

可動一般水準。可以迷蹤拳,即李小龍電影唯一的特效。

本來以為會完全正身,點知都唔係,只係比DavidVenus兩邊對稱。

完美比例的人型,有種生物感。亦擺脫唔到猿的影子。的確,我們是進化出來的。

八九十年代,小妹妹角色都會「小雲跑」。表表者當然係魔神英雄傳的美子。

大概四手四腳的可動極限。

只要唔高過約155mm,figma關節係ok,千手百裂腳都得。

少少阻手阻腳啦,唔太嚴重。

張膠片好重要。

MaxF都對作品好有認識。

釘返上去都大約維持到比例。

只係釘位唔係圓心。

手型中,要留意下呢個。達文西好多作品都有食指指向天的gesture。

其中,最後的,亦係幾有爭議的作品St. John the Baptist擺出呢個比較女性化的姿勢。

玩後小評
1. 發揮到原作的意思,雖然條數係冇計過,同肩關節股關節只為生產方面考量裝多兩對手腳上外則。
2. 上色可動一貫水準。呢樣對figma來講已係讚美。因為,隨時figma整蠱你的。(遲下有機會講下加爾巴。)
3. 有得換件做個四肢人好玩好多。
4. 底片膠片好重要。

謝謝收看:64:
這個也有買,還在想有什麼有趣的玩法。:he:

正宗?李三脚?示範。:p

拍攝不錯,多謝分享。{:1_226:}

我果隻其中一邊雙手的膊頭關節好鬆,一郁就成隻手甩落黎,機乎零可動:angry:
迫住用返對正常手,無晒特色
唉:die:
d陰影做得幾好.
買左之後要唸下點去玩. :67:
mfleo2010 發表於 19-12-2016 11:21 AM
這個也有買,還在想有什麼有趣的玩法。

謝謝支持!
佢可能係使出緊李四腳:34:
野比大雄 發表於 19-12-2016 11:56 AM
我果隻其中一邊雙手的膊頭關節好鬆,一郁就成隻手甩落黎,機乎零可動
迫住用返對正常手,無晒特色
...

謝謝支持!
figma野真係
師兄有冇睇下入膊頭面個螺絲關節有冇鬆或白化?
Gundam6j 發表於 19-12-2016 12:31 PM
d陰影做得幾好.
買左之後要唸下點去玩.

釘上背版頂著蘋果,等詩乃開鎗。。。
謝謝支持!
Very funny that even the penis is also made in detail.
Nashlam 發表於 20-12-2016 12:21 PM
Very funny that even the penis is also made in detail.

I think it's a very good 3D expression of the original drawing.
Thank you very much for your support.
呢條line好多隻都好正,遲下會唔會出紅橙黃綠別色版呢可
樓主對原作品好有認識,讚!
driftchu 發表於 21-12-2016 12:01 AM
呢條line好多隻都好正,遲下會唔會出紅橙黃綠別色版呢可

呢條line係正。不過選材可以再大膽。
之前thinker因爲係cast作品先有石膏版。
本作未必有別色版。謝謝支持!
mushroom 發表於 21-12-2016 09:22 AM
樓主對原作品好有認識,讚!

謝謝支持!
真係過獎。我都唔係好知幅圖條數點計。
我更覺奇怪係如果隻腳以股關節做圓心畫圈,兩隻腳圓心位都唔同,兩隻腳版點係同一個個圈上?