Toysdaily 玩具日報

查看: 9261|回復: 30

[分享討論] 第一版 HG ZZ 高達

廿幾年前, 以 1/144 來講, 要做變型分體合體, 是勁難的事, 但是當笨大做到後, 被那型仔的外型及複雜的玩法吸引住, 以今天的技術, 這當然是小兒科啊, 而且造型比例也覺強差人意.

Anyway, 當時見八草就入手了, 到今天終於開箱.

分色都算好齊, 滲線都 OK 了, 只可惜核戰機做得太 hea, 玻璃唔用透明件 :blame:

由於遺失了說明書, 所以不敢做拆件變型.

總括來講, 要求唔高, 都幾好砌的, 又好玩, C 站某些角度都幾有可看性.

i have this when childhood:$

nice sharing
我都有素組,我覺得這副模好正{:1_377:}
1999.co.jp 裡頭沒有說明書嗎
I have two of those, one was in my primary five summer holiday(1994) another one was in post-A-level period(2003).
ygat2005 發表於 19-12-2016 09:27 AM
i have this when childhood

nice sharing

不客氣, 大家都差不多年紀啦 :$
robotkelvin 發表於 19-12-2016 02:00 PM
我都有素組,我覺得這副模好正

今日都覺得好正, 由高炒望落去特別型仔 :shiny:
bigtomm 發表於 19-12-2016 10:39 PM
1999.co.jp 裡頭沒有說明書嗎

我果份只得組合圖, 但無變型圖, 唔知點解了 :49:
Nashlam 發表於 19-12-2016 11:23 PM
I have two of those, one was in my primary five summer holiday(1994) another one was in post-A-level ...

C 兄都是愛 ZZ 之人啊, 我愛高達由 0079 至 0093 的, 包括 ZZ 啦 :78:
我小學果陣都有砌過呢隻,分色算唔錯,又可以分體{:1_377:}

support:78:

youtube睇片

Raybladeleo 發表於 19-12-2016 11:49 PM
我小學果陣都有砌過呢隻,分色算唔錯,又可以分體

是啊, 非常贊同啊, 當年呢隻好堅的 :74:

騎士 C hing 好野 :shiny: 正!

最左果個係咪 HGUC 呢? 中間係咩版本呢?
ray1849 發表於 20-12-2016 12:53 AM
騎士 C hing 好野  正!

最左果個係咪 HGUC 呢? 中間係咩版本呢?

正解

中間Hcm版係完成品
你會睇到造型同HG相差無幾
少咗刻劃細節
https://www.amazon.co.uk/High-Co ... japan/dp/B002G1W68U
我第一隻砌既ZZ是要用膠水,第二隻是可以變形,約1/100不是MG版。

Ka版出都可能買隻砌下。