Toysdaily 玩具日報

查看: 17401|回復: 28

[玩具報告] Toynami Ultimate EX Voltron 金剛戰神�百獸王 preview

相信唔使我多介紹《Voltron 金剛戰神�百獸王》這套動畫的內容及來歷大家都應該耳熟能詳。Voltron 不但紅遍了我們亞洲區域,在北美更發揚光大。就以玩具產品方面黎計,更遠勝原創地日本,每過幾年美國就會有新玩具開發及發售。原因當然係「拉神」係在美國公司 World Events Productions (W.E.P)手上 la,就算16年年尾推出既 日版 超合金魂 百獸王 都係要向 W.E.P. 購買「拉神」。而今次介紹既 Ultimate EX Voltron 其實係 Bandai 宣布進出 合金魂 之前已公布既款式,亦係 Toynami 這間公司既 第4款。現在就去圖同大家睇下 d 隻一改傳統形象既金剛戰神o巴。

五隻獅子經過重新設計,除左外觀比較科幻之外,可動能力亦增加不少,而造出「坐下」動作亦係今次既賣點之一。可惜今次獅子並沒有跟任何武器,確是有點美中不足。

雖然今次 Ultimate EX版 沒有用上合金製作,但就用上了金屬色塗裝。而合體後的 Voltron 更一點都不輕,十分重手。Toynami 這款約 40cm 高既 Voltron 是我玩過第3最高大既 百獸王 product,影相時更要找人幫手才可以較順利完成。至於可動方面,在這巨大 size 的比例之下,已可以說是最高可動度既一款了。

武器方面當然有齊大家熟識既 十王劍 及 護盾 la ~ :)

如果大家有心機,其實以 Ultimate EX版既可動能力係可以做出 ironman 式爆地動作的,但由於拍攝時間有限,我只能做到這樣。真是十分抱歉 :64:

另外值得留意 黑獅子頸部 加入隱藏拉出關節令獅子頭部有高可動能力之餘,合體後又不會有頸部過長現象。

最後大家要留意返,今次的 SAMPLE 係 12月中旬 一般鋪頭買到的 普通版。而 Ultimate EX Voltron 另有一隻 黑色 特別版。

===============================================
Toynami Ultimate EX Voltron 金剛戰神�百獸王 (普通版)
重量: 1500g
建議零售價: HK $3,120
===============================================
呢隻野無人討論?
我覺得都ok喎
只係貴左d.......................................................
睇落都唔錯,但未有愛到用3K買佢番去玩。

買合金魂算,無咁大隻容易收藏。
呢隻無論size同價錢我都負擔唔起:handshake:
人形除左對股關節支柱明顯少少之外,我幾buy呢次呢個改變既造型喎
尤其對肩膀d獅子後腳同傳統玩具造型既百獸王產品唔同,雖然獅腳同為外露,但摺得好整齊,比起明顯既獅腳,更似係機械紋路,雖然其他d獅子腳就可惜d摺唔到好似佢咁有隱藏效果
sorry, 之前有小小野搞錯左,原來 普通版 就已經用左金屬色,特別版係 黑魂 黑色。

ps 其實我自己係訂左 普通版,正念緊點換 金屬色特別版 ... 現在又不用了 ... kakaaa :he:
3000蚊但無合金??~??
要慎重考慮
等花紅出左先算
其實最擔心係易爛, 同埋關節鬆緊度問題
好似上一隻咁就免喇
合體人形有線條,大隻佬感覺。面相靚,背脊企理,黑獅腳收藏位唔算太突。唯一希望加返前後裙甲(但可能會影響可動)
至於獅子,整體上滿意,但紅綠獅獅腳都是短了些。但蹲下動作自然。黑獅出乎意料地好看,獅頸有心思。另外,未知是否錯覺,黑、黃、藍獅好似笑緊⋯
最後,太貴,這機會不屬於我。
見意零售價 --> 建議零售價
shingo_y2k 發表於 13-12-2016 12:13 PM
見意零售價 --> 建議零售價

:shy: ... o thx ... 已改。
大隻係威D,等出埋合金魂再比一比!:$
其實呢隻都好正,夠大隻同外形硬朗,但的確唔跟動畫設定,動畫是四四方方簡單線條
3K? unbelievable!!!
雖然真係唔錯,但係3K?千三就考慮。
黑色特別版外國拍賣網叫價過10K,嚇死{:1_236:}