Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖

[GUNDAM] 【舊模時代 GUNDAM 0087】~HG1/144 大河原邦男版RX-178 Gundam Mk-II

tamiya, wave  keep住傳統
要落膠水先砌到

高達模型來講情形又唔同:handshake:
膠水組合叫第一代
齋啪組合eg:1/400果d(F-90/91/0080/0083)~舊HG/早期HGUC己經係第二代
後期HGUC係第三代REVIVE係第四代

如此類分既話會得出第一代係老模
                                    第二代係舊模啦{:2_244:}

thx explain  發表於 10-12-2016 10:17 AM
Gundam Mk-II是小弟最喜歡的高達,因為它夠寫實,軍事色彩較濃,相較起來像ZZ高達根本就是超級系機體!
呢盒HG版Mk-II論身型其實不符合現在的審美觀(頭細+腰幼+腳長),不過小弟認為是最為寫實的身型設定!
呢盒HG版Mk-II模件已有若干分色,就算不上色「齋拍」效果已經不俗,比起要用膠水組合的老模實在好太多了!

多謝支持  發表於 12-12-2016 08:14 AM

其實腰幼腳長胸突自高達創立時已經存在果時女體形態意識並未明顯
0079 TV頂多是肥師奶由於機體臃腫或者叫肥關係
似係麻甩佬扮肥婆呢:he:

腰幼開始要數到Z時代才真正展現
腿長就一直係架啦
到ZZ馬沙反擊都係腰幼長腿四肢粗的比例
女性體型顯現例子由RX-93開始
F-91 高呀 腰幼 長腿 四肢修窄 下盤大 胸都突明顯已經係女體
Gundam Seed機體已經將女體特質發揮得淋漓極緻
同時奠定咗新世代的審美基礎
代替了今日的審美標準所以矮肥四肢粗的比例已過時

有時我認為重型裝備係需要e種體型

只不過換成壯體四肢粗同要夠高啫先展現到機體有Power
換轉成瘦猛猛孭住堆重型裝備睇得佢好辛苦
咁唔合理的設定  起馬我覺好難睇囉

第一款 MK II 砌過三次, 呢隻其實都有衝動想入的, 不過怕家人見到咋.
ray1849 發表於 12-12-2016 11:36 AM
第一款 MK II 砌過三次, 呢隻其實都有衝動想入的, 不過怕家人見到咋.

{:1_377:}砌過三次   佩服

我估你係砌01~03號機所以買3盒吧?

呢隻野你都買得番真好野, 當年共出了四款, 我就只MK2無買到

呢四隻HGUC的元祖老模奇怪在膠質超硬, 以今日看此膠質也感覺奇怪; BANDAI當年在試驗一些新技術吧

純白騎士姬Saber 發表於 12-12-2016 11:57 PM
砌過三次   佩服

我估你係砌01~03號機所以買3盒吧?

是啊, 自己上色, 舊版無分色成形, 油到 PK :x
熱狗OO 發表於 13-12-2016 12:11 AM
呢隻野你都買得番真好野, 當年共出了四款, 我就只MK2無買到

呢四隻HGUC的元祖老模奇怪在膠質超硬, 以今 ...

應該係試驗一些新技術啦
同意你既講法:78:

成為日後HG多色成型同MG有骨架基楚
ray1849 發表於 13-12-2016 09:05 AM
是啊, 自己上色, 舊版無分色成形, 油到 PK

:58:
你好有恆心呢
將原本無分色其中2隻油成泰坦斯use{:1_377:}

油到Pk?我充份體驗過全塗裝的苦與樂
油奧干顏色

v角痴得唔靚
想甩番有難度