Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 5月 魂 Shop 限定 SHF Dead Shot (Suicide Squad)

Personally, over $500 for SHF is far too expensive....
其實SHF係個printing樣值錢,比Mafex冇咁detail,連d 英文字都冇,武器係佢既靈魂,但shf比mafex少三支槍

所以我睇左Mafex得唔得,再決定後唔後追shf
driftchu 發表於 24-12-2016 01:18 PM
其實SHF係個printing樣值錢,比Mafex冇咁detail,連d 英文字都冇,武器係佢既靈魂,但shf比mafex少三支槍
...

Mafex 都三魚到尾!!  加上中咗BVS 隻WONDER WOMEN 個MARY 面相, 同BVS 三隻 SM, BM & WW都手軟腳軟, 已經對MAFEX失哂信心, 官圖再做得幾正都好, 點都比唔到信心再入呢個品牌!
你說的對,mafex有d根本問都係未解決

但mafex起碼比例上,有texture上色有層次,造到好多唔同效果,開盒係會有種高過預期既感覺,唔會膠全部都係膠,所以我依然會列mafex為考慮之一

反觀shf,特別魂限作,其實好多時shf加上魂限二字,係比笨大自己一個借口去得過且過,價錢貴,冇驚喜,計到盡連多隻手多個effect都唔會多俾你

所以近年普通shf有入,但魂限都真係入少左
driftchu 發表於 24-12-2016 04:53 PM

但mafex起碼比例上,有texture上色有層次,造到好多唔同效果,開盒 ...

“MAFEX開盒有種高過預期的感覺”?? 反話
driftchu 發表於 24-12-2016 04:53 PM

但mafex起碼比例上,有texture上色有層次,造到好多唔同效果,開盒 ...

只可以認同MAFEX 衣服上的細節(印號碼, 小字樣和圖案) 及衣服用的物料比SHF多, 但上色比SHF好就不可能......

"開盒係會有種高過預期既感覺" ---- 係有!! 第一次玩隻 黑夜之神 BATMAN VER 1.0, 初期覺得終於有間日本公司嘅6" 美玩可以打底SHF, 點知玩多兩玩四肢自動分解....... 真係有不過種高過預期既感覺, 係高度失望過預期既感覺, 玩兩玩就企都企唔穩, 面相同展品(注意是展品, 不是官圖) 完全是兩回事, 平一魚左右買返來玩, 玩兩玩就想掉咗佢, 叫人點再敢再跟呢個品牌.........

至於魂限太貴, 沒太多配件, 我絕對認同, 只可惜其他公司出的6" 美玩角色玩具太不爭氣, 同類玩具無得選擇; 但跟MAFEX只是相差魚半左右, 小弟情願比多小小, 入隻玩得過既玩具, 好過浪費!!

覺得這隻deadshot跟本無需要放到魂限,搞到隻野貴晒,反而joker會係通販。笨大的市場策略真係唔知諗乜Q,唔少外國網友都覺得有無搞錯,會唔會因為will smith係日本唔夠出名?成套戲既男主角放係魂限,好似star wars Anakin EP II咁,令不少外國人見到價錢而
gumng 發表於 24-12-2016 10:48 PM
只可以認同MAFEX 衣服上的細節(印號碼, 小字樣和圖案) 及衣服用的物料比SHF多, 但上色比SHF好就不可能... ...

好開心呢度仲有d Ching 正面討論,有分析,有態度去睇事物{:1_377:}

其實感覺上既野,每個人都唔同,每個人玩玩具方法亦唔一樣,營銷策略實際賣唔賣得好,時間證明work 唔 work

只不過玩左shf多年有感:
笨大就係捉到玩家"情願比多少少玩好d"既心理,下下做一d好人地少少既玩具就算,有好多系列冇其他廠出,佢就hea出

有好多shf價值在於炒人氣,日版頭啖湯,但其實貨多得海量,之後舗頭減成大半年價都散唔完d貨,價錢同原價差幾多大家心中有數,所以平均三四魚一隻6"、魂限仲去到五魚既價錢其實大家玩緊咩,大家可以思考下

其實我對shf冇絕對觀感,出得好我一樣讚,只不過作為一個消費者,有選擇之餘,仲希望可以俾出去同收返黎係成正比
got it, for  play SHF ,  MAFEX細節 better than SHF.
got it this time 個printing is shit! What's Wrong Bandai? you give this shit to me?:*

if you no pre-order save money don't buy.

Mafex wait someone  report then buy.

The face is very disappointing!
面相唔得之餘頭底中間仲有條夾口線!頂!笨大攪乜?之前wwe stone cold 出得好正哩隻就跌哂watt!
笨大近年d QC...真係睇你好唔好彩,所以宜家我少訂,大貨ok先買
driftchu 發表於 28-5-2017 02:18 PM
笨大近年d QC...真係睇你好唔好彩,所以宜家我少訂,大貨ok先買

哩隻係限定所以焗住要訂……點知中招!