Toysdaily 玩具日報

查看: 11963|回復: 13

[個人收藏] SHF Black Panther 實在太正,不能不讚!

簡評:
一只簡單素體,平凡中見不平凡。
活動能力超高,最重要係能夠保持外型。
此外,身上紋理、肌肉線條,都靚到嘩嘩聲。

呢隻黑豹有幾好?
嗯......可能用其他系列比較下,大家會易明D 。

一般美玩 Marvel Legends/Select,例如 Hulk、 Thor ,有外型有線條,但係活動能力會受限。(ML Black Panther 例外,下詳)
一般日系 action figure ,例如 Microman 、一般 SHF 拉打,有高活動力,但係犧牲肌肉(直到依家,好多SHF拉打仍然冇籮柚)
新一代山口美玩(奧創、Deadpool ),有外型、有肌肉,但係難扭。

而呢隻黑豹,基本上已經克服以上缺點。
講完,去相!

同場加映 ML Black Panther
ML Black Panther  係 ML 自己系列中都係好物。
用上面標準,佢活動能力高、有晒肌肉線條、亦好扭好玩(甚至連一般 ML 關節「回彈」問題都少o左!)
不過,始終 ML 同 SHF 本身係兩個定位,真要比較...
....我o地大部份爸打都玩慣日系,自然會偏向 SHF 多一點。如果要二揀一,我揀 SHF 。

有人會揀ML 嗎?當然有,
例如...果D 有仔女o既玩具迷朋友同我講過,兩者比較佢o地一定揀 ML。
---- 兩仔爺一齊玩同一隻玩具,果種樂趣,係我呢種一條友影玩具相、斤斤計較細節配件o既宅叔永遠冇辦法明~~

好圖,pose好正...
d功夫pose好正~~~~~~~~~
尤其是掙頭出先

btw...ching有百獸王?
講細緻,淨無爪已扣分; 又無人樣。

宜家睇身上細緻過ML,但色水變了灰豹; 唔&#21946;電影黑豹。漆黑中都見到黑豹><
其實如果唔係無係無對爪手,價錢咁高

我都會買番隻
good photo

sazsAgshgdahgdhahsegheghaesgegegesgegwsegweg
I think ML one seems better.
Bandai在2種情況下會發力,角色人氣唔算高,有競爭對手。

希望未來的shf都係咁
好正喎,可動高,靚相
FB 有朋友吹水,見我大讚,問要唔要高追。

我意見係,「讚」係一回事,高追食炒係另一回事。
首先呢隻o野都有幾個缺點,第一係「冇爪」(其實佢算有,只要一比較兩隻手形,出爪果隻手真係有做凸出指甲,不過唔夠長,加上又係黑色,所以唔覺)。
第二係冇頭雕.....雖則我唔介意。
但係以上兩點,都足以o係o黎緊新戲出 Ver. 2.0,分分鐘多件斗篷俾你。

另一個細微缺點係對鞋---鞋跟、鞋底完全冇雕刻,實在太懶。記得按設定,黑豹戰衣真正用 Vibranium 地方唔多,主要隻中o係爪同鞋底。
...不過呢一方面,就算出 ver 2.0 ,Bandai 都唔會點理。
魔術師兄影得勁正:D,攪到我真係想追返隻...:help:
黑豹孩記遲些可能回出跟披風{:1_377:}
NIce posting photos! thks
Garycharm 發表於 2-12-2016 10:15 AM
FB 有朋友吹水,見我大讚,問要唔要高追。

我意見係,「讚」係一回事,高追食炒係另一回事。

炒價要成6,8魚. 太誇張了.....都係觀望