Toysdaily 玩具日報

查看: 5236|回復: 12

[改造交流] RGM-79G【Side 6эпみ駐留部隊】Colony type

RGM-79G【Side 6эпみ駐留部隊】Colony type

上個月東京之旅買了迷彩水貼, 實際使用比想像中困難, 而且不太適合1比144用. 我相信用在1比100上會更加好.
Anyway最後也完成了這隻Colony用型79G 起碼好過原本就咁墨綠色...

http://gundamatefsf.blogspot.hk/2016/10/rgm-79g6-colony-type.html

樓主真係砌得好靚!!!
終於完全了…支持。。。
水貼效果配搭合宜, 作品整體不錯{:1_377:}
謝謝大大的分享

nice try.

camo. i prefer two color (in big pattern), uses 3rd color to highlight...

shop in mongkok also sell camo. decal (in hex-, 1/144). try again:^
ygat2005 發表於 18-10-2016 11:24 AM
nice try.

camo. i prefer two color (in big pattern), uses 3rd color to highlight...

The size of hexa type is even bigger, not gd for 144, worse than this
請教樓主要點做先可以令水貼邊無咁現﹖
nkr 發表於 19-10-2016 02:39 PM

Top coat :)..........
nkr 發表於 19-10-2016 02:39 PM

最近咁啱係玩具人有教
http://www.toy-people.com/?p=34430
不過本人未試過, 同埋應該唔會試 :he:

呢篇我都睇過,佢係用光油。唔知用消光噴得幾層會唔會發白。

消光一二層ok。。。。。。。
nkr 發表於 20-10-2016 09:22 PM

我就冇心機跟足佢十九幾個工序
nkr 發表於 20-10-2016 09:22 PM

廿幾年前都已經有睇書教過…最少要 4  層,每層都要薄噴,就唔會發白