Toysdaily 玩具日報

查看: 5523|回復: 10

[分享討論] 廿幾年後又重修故業, 第一隻 Gun Cannon

路過荃灣沙咀道有間模型舖, 入去後, 唔小心跌左錢, 跟住趁今日有少少時間, 兩小時搞掂呢隻野.

而家唔上色了, 身邊太多野做, 而且太花時間同太花錢, 寧可素組算數, 過下手癮之餘, 再重拾童年回憶.
同以前比較, 生產技術勁左好多, 造型都靚仔左.

welcome back to hole :DD

what next :he:
比起十幾廿年前嘅模型,家陣1/144嘅高達HGUC模型,除咗支鎗同炮呢D武器有夾口要處理之外,其他夾口位都收埋係暗位,節省了不少時間處理.實在不得不讚Bandai的技術力:78:
用消光大法,可以的。。。。。
Only Bare construction with stickers is very nice, if you make some painting or modification, it will be a handsome craft,
ygat2005 發表於 9-10-2016 06:54 PM
welcome back to hole

what next

第二隻想玩 HG Gun Tank, 旺角見到, 今日想入手, 但係遲左去到已收舖了, 呢隻唔等 revive 了. 感該差唔多.

第三隻想玩 RX-78-2, RG 夠精細但怕鬆; revive 版白色太偏綠我又唔係太鐘意, 而且又無核戰機, 又唔想入返舊版 HG.

[quote]rainmaker313 發表於 9-10-2016 07:28 PM
比起十幾廿年前
以前的分色又差, 一講上色就勁大挫敗感, 而家砌完後滿足感好大; 同埋模型的可動能力好高, 只有首辦出現的動作, 模型都做到了, 以前係想像唔到今天的技術的.
Gundam@EFSF 發表於 9-10-2016 08:18 PM
用消光大法,可以的。。。。。

下次會咁整的, 其中一個原因就係睇過你的介紹.
Nashlam 發表於 9-10-2016 09:43 PM
Only Bare construction with stickers is very nice, if you make some painting or modification, it wil ...

同意, 分色做得太好.
恭喜大大回窩啊

慢慢來  還有很多系列要補回的啊

奸笑 ~~  新世代的HG  在裝組上 和身形方面  也比舊的
來得精緻呢
白狼 發表於 11-10-2016 05:03 PM
恭喜大大回窩啊

慢慢來  還有很多系列要補回的啊

係呀, 大 O 樂了, 金毛 C 王同埋大帝的合金都想入, 之前都入左 HI-Metal 的裝甲版 VF-1J 同銀河飄流 7 仔 :no: