Toysdaily 玩具日報

查看: 7088|回復: 12

[玩具攝影] 被低估了的香港品牌玩具: 機甲桃太郎!

話說上年香港一個好新既玩具廠出左呢一隻機甲桃太郎,可惜當時6魚定價係有D卻步。
早幾個月再睇突然減左好多好多。 於是決定買返黎研究一下。

素體關節非常多,比例亦都非常靚唔似聖鬥士咁一除衫就不似人型

盔甲部分:胸背,手臂,小腿,腳板都是合金,而且全部都係閃粉底焗漆。

為左配合頭盔,變身時需要更換一個沒有頭髮的頭像,
而且有3種面部表情+一個面具,仲要係磁石吸索!

變身完成!

背面一點都不馬虎!背包的插旗位有2個角度可選(直插或V形插)

上色方面,其實質感真的頗為討好,卡通還原度高,閃粉夠亮眼

由於素體活動能力強,腳板合金夠重,擺POSE很容易!
(可惜背包亦比較重,還是有向後跌的可能)

一些動作照∼

戰鬥時會用上的面罩,但感覺還是孩子臉比較好睇!

附盒還附有主角的三位動物朋友!真係好有心機!

最後一點係,組合中還附有一個可動全黑素體,方便大家好似日本武士盔甲般展示。
論心機設計,配件量,上色,用料,的確屬於良好以上級數。
呢一款玩具滑鐵爐主因應該係在於機甲桃太郎這角色的香港融入度不算太高。
希望佢地可以再有其他心機之作,加油!

:):):)good ar ar
早幾個月趺到2魚8時入左隻
可惜出完一隻之後就無以為繼:(
zzzk1990 發表於 11-8-2016 11:32 PM
早幾個月趺到2魚8時入左隻
可惜出完一隻之後就無以為繼

因為一開始定價太高,無人買跌死左,但真心唔係賣廣告,係好有心機!
我都認為是價格出事,雖然友台功夫貓仲貴,但呢隻造型簡陋一點同埋大隻左,做返細隻d,感覺精緻d,第一隻來說售價真的嚇怕人了。當年功夫貓只不過四魚,細隻同感覺好精緻

機甲桃太郎動畫的威名唔會差,不過當年玩具又的確比較少
主要原因是比例唔同得太多,不用跟足以前模型, 但腳太長,令到成件甲好白。
Nice sharing!!! :D
其實呢套野每個角色件甲都好正,如果佢係繼續出,我都會入
頭像被屏蔽
呢隻我都有買~我都覺得佢做得好好~但可惜市場唔受,所以我諗應該無下一隻....:help:
我都想出金太郎

.............
如果細個時見到一定常要

個時電視播個陣都唔係見好多地方有得買佢
比例太高,腰甲不能向前,大腿只能左右八字,最多只能微微向前曲,可動大減,等150再諗下:(