Toysdaily 玩具日報

查看: 4027|回復: 10

[分享討論] [食玩]動物戰隊改造實驗

動物戰隊食玩,其實造得唔差,只係外型上唔係太美觀,亦幾有改造改良既潛力
所以繼上次將d"磚"前後反轉既大合體造型之後,又未買到第四set既情況下,今次再嘗試做多幾個改造實驗,但由於只係實驗,材料就求奇搵到咩就用咩算,如果有興趣既可以自己買d靚d既材料去進行呢d改造 e.g. 銅支、現成既胶位

先睇番上次原版同改變左造型既改良版既分別
原本:
改良版:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
跟住今次既其他改造

1號鷹:
主要係系背部度加番支插條,同時需要將背部同肩膀後面部份膠料切除

呢個改造既目的係為左可以唔止得6號猩猩用到鷹果個機械人頭,鷹都一樣可以用到猩猩個機械人頭,互相交換玩

------------------------------------------------------------------------------------------------
3號獅子:
呢個係上一次已經做左既改良,使獅子於大合體果時都可以好似4號大象咁用上自身既腳踝關節而非9號犀牛既原生腳踝關節(參考番最上果兩張對比圖)

-----------------------------------------------------------------------------------------------
7號鱷魚:
第一項改良比較簡單,只係用改造其他部份期間剩落既碎膠痴上紅圈度,咁樣就可以檔住鱷魚頭頂,等佢唔會系方塊形態果時推得太入搞到左右唔對稱

第二項改造係原本變下身形態既時候,為左令對腳多d可動,要將個"7"字中間果部份拆出黎,但拆左之後又冇位收,所以用以前剩落既食玩殘件痴上去(紅圈),等佢可以扣上腰側扮成係一支炮,不過就需要將藍圈果一part切走(亦即係上面用黎頂住鱷魚頭頂既果塊剩件)

---------------------------------------------------------------------------------
8號狼:
呢個改造做得比較求奇,其實原本想買多盒8號然後切佢個關節位黎裝上去,不過今次套戰隊既食玩好難買,唯有用以前剩落既嘗試代替一下

咁做既目的系當佢變成雙腿時,隻左腿唔會有好大堆野痴系個背面度

----------------------------------------------------------------------------
9號犀牛:
改造左3樣野
第一樣係塊"9"號牌,DX版係唔需要拆出黎既,但到左食玩版就要拆落黎再砌番上個patpat度,但最大既問題都係人形裝左之後,塊牌會嚴番影響個股關節既可動性,向後唔得,向得太前又會膠撞膠,所以用上lego件造左個變形關節比佢(again,如果有心改造既話可以買番d現成胶位會更好)

第二樣係對小腿既內側,之所以會想改呢一part既原因有二,一個係因為小腿空心得好唔靚,另一個係因為佢個腳踝關節其實扣得唔實,每當想擺pose既時候就有機會郁鬆左佢,所以不如索性搵塊野頂住佢等佢甩唔到出黎。又因用上lego(呢塊同上面果個唔同,上面係正版,呢塊係老翻),所以當雙腿伸直變番拖頭既時候可以扣埋一齊

變番拖頭後唯一同原本既分別只係支犀牛角(大合體頭部)擺高左少少而已

至於第三樣就最簡單,只係系右手度鑽個細細地既洞,因為原本大合體後右手係會有把劍放出黎,但食玩版要做到就需要set4裡面果支劍身配件,但果個配件分體後又冇其他地方收埋,冇得完全變形…所以就決定咁樣改,等原本果把細劍可以就咁砌到上去,實現零配件玩法

------------------------------------------------------------------------------------------------
以上就係全部改造,再睇下改完後既前後照

犀牛車的左右膊頭,在手臂位入面有條打橫的長枝,是否無特別用途的?
hompage 發表於 10-8-2016 06:09 PM
犀牛車的左右膊頭,在手臂位入面有條打橫的長枝,是否無特別用途的?

唔係好知你講緊邊條打橫的長枝
Nice review. :78::78:
好正
好正,我都學下師兄先
邪丸 發表於 15-8-2016 09:24 AM
好正,我都學下師兄先

期待見到你既完成品:$
紫月葵 發表於 15-8-2016 02:21 PM
期待見到你既完成品

師兄有冇試過用d物料填番偷膠位
邪丸 發表於 16-8-2016 12:19 AM
師兄有冇試過用d物料填番偷膠位

冇,因為懶得搞:x
同埋暫時唔敢咁做住,始終個系列未出晒,怕下一隻會有需要用到呢d中空位去借位
師兄改造技術一流!!B記應該搵你幫手改改D DX戰隊可動
玩具人生 發表於 16-8-2016 11:43 AM
師兄改造技術一流!!B記應該搵你幫手改改D DX戰隊可動

傻啦,我一時興起姐,出面好多真係高手
DX我諗B記應該唔會變番以前百獸、時間果d咁正嫁啦,正既可能會改為出系合金魂系列上都唔定