Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖衣神話神聖衣可動都冇EX大

BANDAI洗唔洗用EX BODY?

EX 素體 瘦D、著起厚厚o既聖衣都顯得高挑D,比較接近動畫造形如果唔用EX素體,肯定好多人都鬧爆

其實可唔可動唔係睇素體,係睇聖衣設計成點
初代神話素體其實都好高可動性

(所以少甲o既青銅自然可動性最高。)
兩蚊 發表於 2-8-2016 11:16 AM
EX 素體 瘦D、著起厚厚o既聖衣都顯得高挑D,比較接近動畫造形如果唔用EX素體,肯定好多人都鬧爆

其實可 ...

同意!以死神、睡神為例,下半身根本就是一條長裙,就算出EX版,可動性一樣幾乎係零!
基本上裝甲越多,可動性越低!
其實小弟覺得聖衣神話係用來睇多過用來玩,如果要高可動D.D.PANORAMATION可能會好一點,起碼唔洗驚一路玩一路掉甲!
ex素體同神話第三代素體比,除左肩關節外,可動唔高得幾多,比例反而仲差左,上身過闊,腰過幼。

而家可動出晒名既shf,都係由舊神話素體改良,上面師兄話齋,最影響可動既係甲,唔係素體,如果bandai用ex甲設計,再加shf拉出式膊頭、大腿關節,唔用ex素體都冇問題,比例仲靚d
THOUTHER 發表於 2-8-2016 12:24 PM
同意!以死神、睡神為例,下半身根本就是一條長裙,就算出EX版,可動性一樣幾乎係零!
基本上裝甲越多, ...

不過第三素體軟腳問題係咁多素體最嚴重, 所以出EX版最少會企得穩陣