Toysdaily 玩具日報

查看: 7151|回復: 16

[改造交流] GBWC 2016 作品製作分享

今年是小弟第三次參加GBWC
很開心今年首次入圍成功~
來年繼續努力!!!

製作歷時4個月, 首先是設計整隻作品的初形, 經過多次修改....

決定在背部放上第二隻機體, 由於空間有位, 機體肩部稍為收窄...

第一次嘗試收藏

有嘗試加上更多的護盾, 同時作為武器掛架, 不過最後放棄了...

設計內部的收藏庫

上半身加工, 只是加上膠板和金屬件, 改動不多...

加厚頭部, 同時加上細節

上半身

爪部補偷膠位以及加上細節

主要都是加上各種細節.....

後腳需要加粗, 所以加上各種零件

腳首的腳趾換做是BABARTOS的腳板

裝甲的飛彈匣加工

完成各項修補後開始噴灰

噴油後用琺瑯系的油漆加上細節補色, 用琺瑯系開油水刷走溢色

初次噴油完成

飛彈匣的分色花了不少心機.....

完成水貼及滲線
痴水貼足足痴了17小時....
由早上9:00 痴到第二日凌晨2:00.....

地台
做紙黏土做
先做出一塊平坦的紙黏土塊
待乾途中定時屈曲, 做出裂紋質感
黏土愈乾裂紋愈多愈大

噴上底灰後上色

裂紋的位置塗上琺瑯系顏料

用琺瑯系開油水造掃淡溢色和稍為造出陰影效果

最後完成作品~
多謝大家~

想看更多相片可看這裏:

https://www.facebook.com/LEDGund ... id=1080599185341457
原來呢隻係你整.....我都有影呢隻相。ching相當有創意{:1_377:}
nice tutorial :)
超級大工程,勁作
神人,,,,超有心機的設定~~~讚
好厲害,要有心機之餘,仲要有技術先完成倒
excellent, I love it
改動得幾吸引, 呢隻我都影左幾個角度, 可惜瞓在後面果隻未夠突出
原來係你整, 第一日去咗睇
多謝各位支持~~~~~~
繼續努力~
:)
技巧好,有心機,但創意仲爭少少......

呢種多腳合成獸做法年年都有人做,今年都有幾隻,要突圍奪得第一有點困難。
eddiem249 發表於 2-8-2016 11:55 AM
技巧好,有心機,但創意仲爭少少......

呢種多腳合成獸做法年年都有人做,今年都有幾隻,要突圍奪得第一 ...

入到圍己經好開心 :)
盡左力心安理得 :78:

未來繼續努力! :!
整體唔錯,上色改造都有水準{:1_377:}消耗咗唔少模型零件,最正係後面有個收納位,不過內裏的機械人和主體唔係好夾。
師兄作品有心思,而且製作認真,順利入圍值得高興!
大大, 我好鍾意呢隻變種魔鬼高達{:1_374:}
我覺得用色方面, 本體用左泥黃色地台又泥黃色, 第一眼不突出吧, 呢下有少少輸蝕
期望下年有更好的作品{:1_377:}