Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 人仔貓

[新品消息] H.L.PRO METALTECH [大戰恐龍城 - 超級愛善號]

咁都得?谢猫兄指点。
覆之以科舉正文耶?

莫非我老痴呆?总觉无官图的细緻,自己有旧合金,觉得尼隻做大的话要補充很多细位(原设其實无咁多细位)才会顺眼。

黄色大后轮的锯圈原设是篮色?
大小我覺得至少做到好似舊Tomy版恐龍探險隊Born-free號咁先似番件玩具,detail位參照特攝原設其實都唔算少~

旋轉齒輪特攝原設是藍色,不過當年好多玩具整左銀色...

其實輪圈黃色部份片中是半透明發光的,若玩具大比例D可以跟足番~
人仔貓 發表於 1-10-2017 06:12 PM
大小我覺得至少做到好似舊Tomy版恐龍探險隊Born-free號咁先似番件玩具,detail位參照特攝原設其實都唔算少~ ...

谢图!除半透外基本同道具无大分别…所以直接放大可能你都会嫌讵粗。话说猫兄有入田中雷果只珍宝凤凰号吗?够大隻但最好远看

如出到ex合金隻BornFree水准(收放式可动履带)就一定流泪比钱了。

话说当年尼部作品不太人气,嶙家朋友周日来我家,电视见到这隻外型凶殘暴戾的飞机展开机翼将D恐龙切手斩头穿背出,以后同电视中兄妹一齐大叫:愛善XX切断机!(兄妹叫恐龙我地大声话系BJ)而家想起都好好笑。
人仔貓 發表於 1-10-2017 03:35 PM
到左貨,全個機身都係金屬,好聚手,
上色OK, D角位做到好尖好吉手~

請問哪裡有貨?大概幾錢?謝謝!

Pls check PM~  發表於 1-10-2017 11:23 PM
tower 發表於 1-10-2017 06:44 PM
谢图!除半透外基本同道具无大分别…所以直接放大可能你都会嫌讵粗。话说猫兄有入田中雷果只珍宝凤凰号吗? ...

其實大比例都可以造到好工整利落,例如鐵甲萬能俠外型設計更經典簡單,但大比例如DX超合金魂都完全唔覺粗~

田中雷工房隻珍寶鳳凰號 我呢D OC 又點走得甩呢...不過呢架係雕像材質G.Kit, 雖然冇電腦製模咁工整利落,但遠近睇都OK~

講番架愛善號,比例及造工同EX合金恐龍探險隊Born-free號都非常相似,陸行替換部件同樣使用軟膠可動履帶~