Toysdaily 玩具日報

查看: 13679|回復: 25

[分享討論] 有冇人講講 EX model 的高達戰艦

都知道出了很多年,唔係成日見,
近日入了一盒大天使號,三魚有找,
但都感覺唔平,
上了1999網睇,原來訂價4500yen,
怪不得甘貴。
高達戰艦模型自0079一年戰爭出過不少模型,打後都冇再出過有關高達戰艦的模型,
就只有EX model 出過幾艘。
其實體裁很多,唔知B社不著重戰艦,只著重MS。
打開盒一看大天使號,
頂,沒有分色,
清一色白件,
連說明書都係單色印刷,
件的份量相當HGUC的份量,不是很多,
這是EX model 的特色??
為何訂價甘高。
EX For EXPENSIVE
我係咁理解既{:1_374:}
不過戰艦真係好少商品
斷左line真係好可惜
EX model我只買過高達車車

B社不著重戰艦因為真係無人買囉... 銷量呃唔到既....
Agito 發表於 24-7-2016 07:06 PM
打開盒一看大天使號,
頂,沒有分色,
清一色白件,

呢個系列唔係比啲人素組既,係比真正識砌模型既人仕玩,

EX=EXPERT

我有隻0083Albion,不過而家都未砌............
呢個系列最大死因係價錢同質素不成正比:你俾二百幾三百銀買隻高達戰艦Bandai就求求其其交差了事,除非你好鍾意高達戰艦就話收貨啫,其他人上過一次當又點肯再做水魚吖!:78:
rainmaker313 發表於 25-7-2016 01:26 PM
呢個系列最大死因係價錢同質素不成正比:你俾二百幾三百銀買隻高達戰艦Bandai就求求其其交差了事,除非你好鍾 ...

咩叫求求其其?ex系列既detail系當時bandai模型中數一數二,只係非機械人既野一向都無咁好賣。

笨大按: 我出啲囡囡比啲宅宅玩仲賺得多啦
死因是:比例!!
EX既144車輛飛機好好賣
佢肯出隻1/144艦賣NZ999價我一定買返隻既鎮宅既!
成系列最靚 Whitebase
出 Nahel Argama, Ra Cailum 點會無人買
White Base 白色基地號太空母艦
的左右二手臂設計過長。
這是2013 年時砌的阿爾比昂號:

https://t.co/dD0q3gI98C
EX 系列是出名首辦級的細緻度,沒一定功力是處理不了的,也可說是笨大模型的上色及打磨功夫畢業試。
笨大出戰艦少?「宇宙戰艦大和號」及「宇宙戰艦大和號2199」那些全部全餐式砌起也足夠你砌最少十年。
睇番阿爾比昂號艦身的細節度仍有不足呢:78:
邊度會有多D這個系列模型賣?