Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 【Marvel電影】雷神3:諸神黃昏 THOR RAGNAROK

sabaoth 發表於 11-4-2017 10:50 AM
Eva Green做會正好多

eva green 型,不過個樣妖d 邪d.....
sabaoth 發表於 11-4-2017 10:50 AM
Eva Green做會正好多

我一開始以為點解power rangers個女奸角會出現在thor內 XD

我睇完trailer覺得今集比上兩集"認真" (無咁hehe haha式鬧劇feel), 上2集似天界版"精裝追女仔"
不過少少覺得d造型太過"cosplay", 似去參加comic con多d哈哈~ XD

幾FUNNY. 無鎚仔的THOR同新髮型睇唔慣.
heewing 發表於 11-3-2017 12:42 PM
冇左Natalie Portman真係等於冇左女主........真心希望未來會有Natalie Portman版女雷神出現....但應該 ...

呢套野個女主係loki...
jeffloh 發表於 11-4-2017 11:27 AM
我一開始以為點解power rangers個女奸角會出現在thor內 XD

我睇完trailer覺得今集比上兩集"認真" (無咁he ...

第一集o.k,

第二集好似攝時間咁
但我覺得作為三部曲,女主角應該出場,就算故事和她無關。

Iron man 女主角都係在 avenger 2後至唔見人
mushroom 發表於 11-4-2017 01:05 PM
第一集o.k,

第二集好似攝時間咁

講真Natalie Portman都去到影后級, 要拍都拍d攞獎的電影, 又點會花時間拍呢d"花瓶"角色, 所以佢唔出現我都明白. (所以一開始時我都懷疑benedict cumberbatch點解肯拍doctor strange)

我覺得第一集只係thor落地球追女仔的故事...第2集反而有d野打下(雖然故事有d唔合理). 其實少少似我以前講過GOTG明明講幾位成員明明係殺手/ 好打得/ 宇宙大盜etc, 但成套電影變o左少少弱智咁, 一d都睇唔出佢地有幾"殺人不眨眼" (當然因為電影走的是比較輕鬆的風格).

就等於如果我睇殺手47, 但套電影變o左佢去追求某女子, 變了愛情電影, 唔係唔得, 但我會覺得好怪咁啦~ (都係果句: 各花入各眼, 自己喜歡就OK)
jeffloh 發表於 11-4-2017 03:50 PM
講真Natalie Portman都去到影后級, 要拍都拍d攞獎的電影, 又點會花時間拍呢d"花瓶"角色, 所以佢唔出現我都 ...

明白,因為我一向無睇美漫,所以由電影認識,當年睇完Iron man, hulk 後,雷神俾到一種唔同的感覺我,第一集論劇情唔算豐富,但因為睇得多之前的Marvel打鬥片,所以當時第一集王子落凡間,嬴得美人歸,返回天界迪士尼故事對我已足夠。

之前有訪問講Natalie話係導演無找佢拍,或者avenengers 第N套可能至搵佢。
當然實情無人知
mushroom 發表於 12-4-2017 10:38 AM
明白,因為我一向無睇美漫,所以由電影認識,當年睇完Iron man, hulk 後,雷神俾到一種唔同的感覺我,第 ...

對於任何remake/ reboot / 漫畫/小說改編電影我都盡量唔會將兩者比較, 因為我覺得如果只係將漫畫完全copy一次變成真人電影, 咁我不如睇漫畫算了. 等於我去M記食包, 同去outbxxk, rubytxxxday食包, 雖然大家都係漢堡包但我都想佢地做法同味道都不同. (其實演員都一樣, 唔同人做當然有不同風格, 所以我又唔會講"某某才是正宗batman, 正宗superman etc", 因為唔同演員其實都只係努力做好個角色, 因此盡量唔會帶"先入為主"的眼鏡去看.

我覺得marvel來說電影好睇過漫畫的, thor的漫畫我都無點睇過, 但電影第一集比我感覺始終太兒戲. 因為thor是個天神, 但來到地球好似變了個富二代咁(雖然某程度佢又真係Odin的"富二代" XD) 即係如果某日你行街見到關公, 你之前對佢印象一直是"正氣", 但佢一同你講野就變成"yo man, what's up"咁, 係人都會覺得怪吧~

其實少少覺得自marvel被老鼠收購了之後, 電影故事上好似無咁自由, 明明是好正經的角色都變得"兒童向", 感覺係差在未埋唱歌跳舞 (oh, 剛記起GOTG最尾打大佬一幕....) 所以有時反而喜歡FOX 的X-men系列. 當然好多marvel電影我都會去睇, 但又無之前果種"請定假第一朝早就去睇" (好似當年的TDKR, avengers 1) 咁. 都係上映了, 有時間又行開某地方就去睇, 無就大不了等出碟才算, 已經無o左"唔睇會覺得可惜"的心態.

jeffloh 發表於 12-4-2017 01:19 PM
對於任何remake/ reboot / 漫畫/小說改編電影我都盡量唔會將兩者比較, 因為我覺得如果只係將漫畫完全copy ...

你咁講我都覺,電神太nice.

咁多套系列比較, avengers又真係較兒童向同公式, DC同Sony X men相對有深度.

Iron man 3 無端端加個小朋友角色

Led Zeppelin - Immigrant Song {:1_377:} Like how the Thor trailer and Guardians of the Galaxy are using 70's-90's music,awesome stuff.
mushroom 發表於 12-4-2017 10:38 AM
明白,因為我一向無睇美漫,所以由電影認識,當年睇完Iron man, hulk 後,雷神俾到一種唔同的感覺我,第 ...

拍第2集時, 女主大住肚.
前排頒獎禮見佢又大住肚.
佢應該唔介意大住拍戲.
拍攝方真係可以放手拍?

Johnny套海盜片第4集, 女主都係大住拍, 所以佢主要出頭, 搵佢妹妹替身. 劇本當然要改改改啦.
我覺得好難看.
原著漫畫講王子被貶凡間修行, 上左跛腳醫生身. 叩柺杖變回真身, 警惡兼溝女. 最後老豆棒打鴛鴦, 奪走二人記憶.
多年後, 一場街頭摳鬥, 二人無意碰面, 內心爆發無明的愛, 阻都阻唔住.
之後我沒跟進了.
係雷神斷臂個年睇番, 跟住又停, 女雷神又睇番, 近期又放棄咯.

坦白講漫威片太輕鬆, 非我杯茶. 不過我都盡量支持.
雷神第一集太..., 我都唔覺有咩激鬥場面, 不知不覺就完場, 整體好沒趣.
第二集, 未拍之前, 我好期待女角上身後的表現, 結果是沒表現. 全片唯一興奮是母后個幕死戰. 影帝伯伯就最令我失望.
第三集都唔知應否有期待, 件戰衣我唔多喜歡.
HakiRyu 發表於 13-4-2017 05:00 AM
Led Zeppelin - Immigrant Song  Like how the Thor trailer and Guardians of the Galaxy are us ...

it's all late 60s and 70s..
bigtomm 發表於 13-4-2017 06:11 AM
拍第2集時, 女主大住肚.
前排頒獎禮見佢又大住肚.
佢應該唔介意大住拍戲.

如果報導是真的, 第2集本身導演係Patty Jenkins但最後被換成另一人. Natalie因此事本來想連戲都唔拍, 但合約原因點都要拍埋佢, 但如佢之後都講 "As far as I know, I'm done," (即唔會再演Jane)

另外今集相信90%都係"天界"場景, 地球佔的應該好少, 所以我覺得無Jane都唔出奇. 如果佢係女主角我反而覺得怪呢.