Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HG 1/144 Hydra Gundam

各位好, 小弟再次在此分享將快完成的拙作 - HG 1/144 Hydra Gundam

事緣早前喺Y拍有位師兄將呢款20年前既產品出讓,小弟二話不說就將佢接收咗。
我純緒係覺得佢造型討好,同埋佢可以轉做高速形態呢個設定好特別,所以就科咗水。

Hydra Gundam W高達的外傳作 G Unit 中登場,係終極大魔王,最後當然邪不能勝正.....

閒話少說,去相:
素組、無縫、打磨,先完成基本作業。
20年前既產品的確唔同而家咁friendly, 無縫都特別難做。

今次亦都學到新既技巧 - 1. 痴紙遮蓋, 2. Mr. BaseWhite 1000做底油,在深色件上淺色。

上淺灰色

當然新技巧未純熟,就會出現悲劇...呢件零件重做過3:no:

上完色,做滲線,標準動作

登登登登登~擺吓pose

留意個頭,今次都係第一次用面相筆同個死人頭上色畫面。

唉,帶住件零件去配顏色都配唔啱,隻淺灰色帶綠,寃枉呀大人~~~

最後到舊化,唔識做塵埃黏著既效果,結果草草咁做個洗塗再搵紙巾印一印。
然後乾掃鋁色,我真係好鐘意睇住條邊一筆一筆愈掃愈明顯呢個過程。不過真係要忍吓手,如果唔係過咗火就byebye.

最後整多幾張相。

今次目標係輕度舊化,我諗都叫勉強造到個效果卦﹖

點解一開始話係就快完成既作品﹖
因為仲爭一層消光未有機會噴上......

中年新手又一劣作,各師兄見笑見笑,多多包涵。

呢套Wing Gundam外傳Bandai根本就冇咩點用心去搞,好似求求其其出完幾款模型就算數.講真呢套野D模型都幾冷門下,居然家陣仲有朋友肯動手去搞,都算難得囉:78:
rainmaker313 發表於 14-7-2016 11:40 PM
呢套Wing Gundam外傳Bandai根本就冇咩點用心去搞,好似求求其其出完幾款模型就算數.講真呢套野D模型都幾冷門 ...

查實我呢個外傳系列仲喺其他渠道收多2款,不日開工。
呢輯高達模型的確冷門,但係造型充滿獨特個性,我Buy.。
ching 呢套模型上色前要洗件嗎?
我買了一套差不多時期的epyon
一開袋d件表面好似好油咁...唔知係咪脫模劑...:(
undoy 發表於 15-7-2016 12:45 PM
ching 呢套模型上色前要洗件嗎?
我買了一套差不多時期的epyon
一開袋d件表面好似好油咁...唔知係咪脫模劑 ...

我上色前無洗過。

反而你既情況,倒不如拎去洗洗先穩陣,反正都係用洗潔晶水之麻。
rainmaker313 發表於 14-7-2016 11:40 PM
呢套Wing Gundam外傳Bandai根本就冇咩點用心去搞,好似求求其其出完幾款模型就算數.講真呢套野D模型都幾冷門 ...

其實G-Unit果堆機都好正, 特別係OZ-19MASX Gundam Griepe
http://mahq.net/mecha/gundam/g-unit/oz-19masx.htm

HG都好正, 有機會都想入多次隻Griepe
仲有果堆Leo變種
Wing外傳d機部部都好有特色{:1_377:}
很見心機耐性的作品啊!