Toysdaily 玩具日報

查看: 7922|回復: 11

[個人收藏] (手製) Mezco式著衫版1/12 Batman Year One Batman (已加相)

大家好,都有一排冇分享,最近又係改figure嘅路上修行, 依家同大家分享下成果
呢次改嘅係Batman Year One版本嘅Batman
今次改呢隻figure真係盡哂力, 改得唔好請體諒
呢一次主要想同大家share下我最近研究著衫figure

小弟最鍾意嘅Batman漫畫其實係David Mazzucchelli同Frank Miller合作嘅Batman Year One.
雖然呢本書係batman歷史上其中一部最重要嘅作品, 但係可惜呢部作品係商品方面唔係好多, 搞到我好恨要一隻同Mazzucchelli風格嘅全可動Bats

但我覺得呢部漫畫入面Batman唔似平時見果D肌肉發達嘅版本, 身材比較上中性,唔會好似Jim Lee個種身形
所以要諗一個含蓄D嘅方法來表達, 而之前入手嘅Mezco Figure就啟發咗我決定同佢用布料手製成套制服, 都用咗我1-2個月時間去研究製作嘅方法,

同上次70年代版Bats一樣, 我用咗MarvelLegends Machine Man個身體嚟做Base, 但呢次全身著住衫,唔會再有刮甩油嘅問題
頭我用咗DC Universe Classics Batman嘅頭, 但用咗好多畢地去改造,令佢有返圓滑簡單嘅感覺
手腳嘅細節多用畢地雕返出來,例如前臂同靴按左原先的造型加工
同埋胸口嘅Bat Symbol係手割電線膠紙再貼上, 效果有d 驚喜
成套衫由頭包到腳, 另外再加條黑色底橫, 最後再跟一條用Mego Batman腰帶改造嘅白色Belt, 務求盡量貼近source material
現在總算完成, 小弟針線功夫仍然有好多進步空間, 勞煩各位師兄多多指教.:78:

專登上eBay買部同漫畫一樣既HD返來配搭, 仲自己加返POLICE字樣係擋風玻璃, 為的就係重現偷警車的名場面

同埋黑布包大肶造型當然唔少得(D血P上去:P)

師兄好有心機{:1_377:}
Nice sharing. :shy:

Thank you 師兄support!

謝謝師兄既支持:)
用Mezco改,好捨得啊~~{:1_377:}
kevchan1103 發表於 11-7-2016 11:36 PM
用Mezco改,好捨得啊~~

多謝師兄支持,個膽係marvel legends, 唔係mezco 黎架 :P
Ching 太強大了! 看得出師好愛Year One Batman!!{:1_377:}
LittleToys 發表於 13-7-2016 10:06 AM
Ching 太強大了! 看得出師好愛Year One Batman!!

多謝師兄支持!!
遲d出Year One Deluxe Edition既漫畫, 好期待:35:
師兄真係好有心機
nesidoh 發表於 16-7-2016 09:12 AM
師兄真係好有心機

多謝Nesidoh兄!! :$