Toysdaily 玩具日報

查看: 12342|回復: 10

[玩具報告] SHF Civil War - Iron Man Mark 46!!!

今次bandai 終於將mark 46 既配色調番深色左,令整體顏色效果更加似電影設定。小弟特別鐘意今次既頭盔,比例同線條刻畫都比以往出色,頭盔整體感覺更立體,更有層次,抵讚!{:1_377:}
上色方面,雖然深紅色令盔甲整體感覺更有金屬感,但個人認為mark 46既QC比mark 45遜色左少少,不知是否批次問題,定係小弟臭手{:1_372:},揀貨揀左4、5盒先揀到好貨。揀果陣見到有啲貨有少量缺色,或顏色分佈不均既問題。

關節繼續為玩家帶黎唔錯既可動性。腰部雖然比較鬆,但轉動及屈曲幅度非常不錯;手肘及膝蓋繼續使用兩節關節,令屈曲度繼續保持高水平;雙腿可以往下拉,球型關節可以令大腿屈曲幅度大增;腳掌繼續使用金屬物料製造,以增加站立穩定性,但今次足踝關節有點緊,令擺pose既時候需要花多少少功夫;另外,個人認為肩甲係比例上偏大,如果細少少效果更佳。

配件繼續冇乜新意:ar:小弟一直好欣賞當年mark 6 可以更換既背甲部件,希望日後bandai可以比番多少少心機落配件度啦~

整體黎講,除左上色比mark 45遜色左少少之外,QC係唔錯既,而且3百幾蚊既價錢黎講,絕對值得入手!!!:74:

p.s. 有一點個人覺得有啲可惜,呢隻mark 46既盔甲係參照最初概念圖倒模既,所以同最後電影設定有所出入(e.g. 胸口反應爐及腰部位置)

評論完畢!!!去相!!!

同場加映小弟其他iron man收藏:

多謝各位ching支持!!!:77:
nice share!我都儲晒SHF既ironman,等CC出埋其他款就可以唔洗買HT都儲齊啦
師兄唔買埋隊長一齊玩.
Gundam6j 發表於 1-7-2016 08:18 AM
師兄唔買埋隊長一齊玩.

個人淨係鐘情於iron man:he: 加上個人唔太鐘意shf隊長,日後有機會可能直接入HT隊長 (因已訂HT MK46):p
D 相影到真係好正!!!!
好圖,相靚過真figure:x

不過d相有少少偏黃,係咪用屋企燈影呢
driftchu 發表於 1-7-2016 05:13 PM
好圖,相靚過真figure

不過d相有少少偏黃,係咪用屋企燈影呢

ching眼利{:1_203:} 下次盡量搞搞佢:36:
同一scale的相,bandai和ht都相近
I hope SHF ironman can make in Full spec like figma MK VII and also acceptable if sell as half price as Hottoys.
Ironman 3 現價幾吸引 如未買襯市場有貨做特價入得過 個人覺係比46 好
馬克三訝!入左KA唔入笨大咯!