Toysdaily 玩具日報

查看: 15371|回復: 24

[分享討論] 迷你倉火燭

今天觀塘牛頭角早上某一迷你倉火燭,
有冇師兄"中蕉"?
應該唔少人租左擺玩具
聽到都覺得肉赤

任何地方也會發生火燭,包括自己屋企在內和隔籬隣舍也會發生,根本避不了那麼多~
因此擔心也沒有用的!!!:ar::ar::ar:

希望放咗D收藏品係呢間迷你倉嘅玩具迷唔會有太大損失啦:78:
FB 講甘小文有好多舊原稿/黑膠 lost 了⋯⋯⋯⋯sad{:1_198:}
rainmaker313 發表於 21-6-2016 09:00 PM
希望放咗D收藏品係呢間迷你倉嘅玩具迷唔會有太大損失啦

而家己經有人命損失

消防隊長一路好走 RIP

當初裝修租附近倉2個月, 問倉主有咩事點賠, 佢話有事賠$500,一件都唔止啦,  我問有無得另買保險佢話唔知, 又計過倉租小數怕長計, 所以一裝修完即刻退租將玩具搬番屋企, 而家諗番當時無水/火/盜算好彩執番身彩

RIP...

見到哩單新聞我第一時間打開屋企個倉仔, 諗左諗.......
唉.....有起事上來都係....拎走........隻貓星人優先........盡可能帶埋隻NAS.......

倉內環境參考

https://www.google.com/maps/@22.3264357,114.2145493,3a,105.3y,314.34h,74.75t/data=!3m4!1e1!3m2!1s_G9OzwZD6XsAAAQq17clAw!2e0
其實有冇得CLAIM保險?但係咪要KEEP晒所有單?冇咩可能KEEP到咁耐....
wiswis 發表於 22-6-2016 09:37 AM
其實有冇得CLAIM保險?但係咪要KEEP晒所有單?冇咩可能KEEP到咁耐....

所以要習慣入倉前要影相影單,
玩具好多時冇單, 不過影定官方受價,丫媽信之類的參考價

當係 一本記事簿, catalog 都好, 一個copy在屋企, 一個copy在倉
消防員安息....

相信吾少珍藏燒清......
pop街倉, 政府一早要嚴格規管

sniperxp 發表於 22-6-2016 09:44 AM
所以要習慣入倉前要影相影單,
玩具好多時冇單, 不過影定官方受價,丫媽信之類的參考價

除非自己買保險, 仲要係包埋在指示公眾地方都受保先可能有效

大部份迷你倉已講明唔會保, 你昨天話放了條過百萬鑽石頸鍊入去, 迷你倉唔會知你幾時有冇拿走咗的

就算自己買保險, 佢亦可能以迷你倉係公眾地方, 風險理論上大好多, 需額外逐件投保, 否則一燒完, 就話其實自己的所有首飾名錶都係放晒入去, 仲全部可提供單據相片, 咪可以屈保險公司賠一百幾十萬?
已經有消防員殉職, 仔細老婆嫩...唉, RIP

珍藏用錢有可能買返, 人命無左就係無左, 希望唔好再有消防受傷
消防隊長 RIP 願佢屋企人早日走出傷痛...
啲用家意識不足, 簽時有講明冇保, 但好多人就當佢係保險箱. 完全冇諗出事時會咩都冇曬.

呢道都曾經有好多巴打勸過想租倉既準用家, 自用就唔好曬錢去租. 每個月俾一舊錢去養個倉, 而拎得入去都唔會再點玩.

都係嗰句, 玩具要打開黎玩, 冇位就唔好儲.  唔明點解真用家可以買黎忍到唔開黎玩