Toysdaily 玩具日報

查看: 8460|回復: 11

[詢問] 有用神剪或金剪的師兄...

想知道神剪或TAMIYA金剪係唔係可以做到淨剪無水口?

定係其實都要打磨下?!
要睇大小同材質
最重要是你自己的要求,因為咩剪都會出現水口,爭在多與少
我隻眼矇,遠少少看,少少當睇唔到,下下一野剪落去(二段剪法),只著重輕鬆砌模型
交叉人 發表於 18-6-2016 01:56 PM
要睇大小同材質
最重要是你自己的要求,因為咩剪都會出現水口,爭在多與少
我隻眼矇,遠少少看,少少當睇 ...

我之後都有做過比較,神剪同金剪其實算係2個level,
金剪水口普通穩陣耐用,神剪水口比其他神但未算完美,重點反而係要好小心用
http://www.toysdaily.com/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=240817&mobile=no
鬼武者 發表於 18-6-2016 07:08 PM
我之後都有做過比較,神剪同金剪其實算係2個level,
金剪水口普通穩陣耐用,神剪水口比其他神但未算完美 ...

粗同大ge水口我都唔敢落神手, 真係怕個薄刃會崩
謝各師兄O既寶貴意見同回覆.

其實眼矇法係我不嬲用開O既方法去處理水口, 但近期見愈來愈多人講神之手有幾勁同埋實在想加速清下D模型, 所以收集下意見...
話時話神剪是否已斷市
神剪-----如認真Mod, 都係要執, 只係咁多把傷件係最少. 執得最少. 認真砌係唔駛用佢.

作為現役用家。佢既造功. 落剪個下既手感係無野可以取代. 日本人既功藝. 用第二把真係唔慣.... 值唔值. 你捨得尼個價買個"手感"便去吧.
利申: 用開神剪

樓上師兄都有提及, 用神剪係傷件最少, 花最少時間剪後執, 簡買一句就係買時間。
雖然話就話認真整可以唔洗用佢, 我都同意, 大前提係你有時間
用神剪因為剪完個水口已經比較平伏, 打磨時間可以縮短

如果樓主想揾一把剪完無水口既鉗, 都幾肯定可以答你一句 : 應該不存在 :78:

謝謝

再利申多次: 用開神剪

*無斷貨, 貓店有

小弟唔算高手, 平時都係淨素組, 早幾個月買左神手, 由冇砌模型幾個月即刻變左一個星期砌左3盒...
神手令我對模型既熱情重新爆發, 講完

PS. 如果你係會噴油打磨, 我都好建議買, 剪完件件係得返少少白色hun, 係唔會摸到有唔平, 樓上師兄話認真砌既話唔使買, 我唔太同意, 上面其他師兄講得岩, 神手就係買時間, 如果認真慢慢磨就唔使買既話不如淘把30蚊既算la

我用金剪, 剪口係好齊同好利, 但如果素組, 唔建議剪貼, 因為有機會令剪口白化, 我必定會剪淨少少, 再用美工刀批走突出少少的部份, 唔洗打磨, 咁係最完美 ... 如果打磨, 磨花了膠面, 仲肉酸 (素組計, 如果又筆地又噴油, 就點磨都冇所謂)
toylover 發表於 22-6-2016 11:27 AM
我用金剪, 剪口係好齊同好利, 但如果素組, 唔建議剪貼, 因為有機會令剪口白化, 我必定會剪淨少少, 再用美工 ...

(素組計) 剪完→美工刀→幼砂紙打磨

磨花了表面就用『粗目』磨砂膏打磨就會靚仔番晒

爍爍爍爍爍爍爍爍爍爍爍爍爍爍(沒意義文字,因為發現留言會被食走很多字,已經試過很多次了。)
我用金剪, 不過都習慣用沙紙修靚水口.