Toysdaily 玩具日報

查看: 16599|回復: 28

[分享討論] 最新一集xmen天啟觀後感

今集無默人討論咁款,唯有出下post啦,呢套我覺得係fox xmen系列最好睇同喜出望外既一集,相比起之前既123失敗3部曲仲有其他咩外傳黎講,我個人對今集滿意,戲情就由第一戰到上集有范冰冰被改寫左歷史之後既延續,變晒年青版但有睇頭,劇情就係有個稱為神既異能人為左續命同時想擁有人地既能力就食左人地個驅體,其實又唔係想像中咁簡單,因為佢知道人類腐敗既社會,令佢有再次管治世界既念頭,人性立場駒使2者沒有對與錯,同時誤打誤撞睇中左待命光頭佬既能力,最後經過大鑊飯既努力送boss一個成人禮,當中有好多豐富情節太難描述,總之係幾精彩,而光頭佬終於都光頭啦!仲有佢今集既愛情會劃上一個完美句號,想知就睇返第一戰,伏線幾到位,原汁原味toybiz狼人,特別係boss最後望住琴講既最後一句野,特技黎講無得彈,刀女真心正,越南混血俱備樣同身材,雖然熟女年紀,但仍吸晴,單係呢個女仔已經比套戲高分,雖然戲份唔高,可能狼人3會深入小小寫佢戲份都唔定,總分比80啦!真係好小英雄片比咁高分,唯獨美中不足既係世界大亂比唔到大型傷亡帶來的人命威協的感覺,好多時都只係見到建築物被破壞,睇到只係毀滅文明而唔係消滅人類,有興趣睇彩蛋就等到字幕出晒睇完先走,感想都是個人意見,有興趣討論下或發表下感受
前傳三集之中,個人覺得最差係呢一集,奸角四處整勁d xmen 搞死自己。
我自己都幾喜歡舊的X-men trilogy同依家新版, 唯一唔喜歡狼人"坐正"的狼人前傳同去日本果套.

其實我一d都唔覺得timeline好難明, 我之前睇報紙見直頭有個作者講到完全唔明點解prof X仲在生...真係"R"晒頭....

FC, DOFP同今集我都喜歡, 故事其實幾完整. 今集至少大佬都幾好打(雖然漫畫版佢勁好好好....好x100 多), 唔會被人一招KO咁"低智" (或者被人用唱歌跳舞打低...)

不過就少少唔明佢點去選4個horsemen, 因為見一開始古代果4位真係好忠心, 死都要保護佢, 但現代的4人其實好似唔知發生咩事咁, 總之有大佬就跟住先咁啦.

後生版Jean (Sansa~~ XD)又幾靚, 最尾絕招好型~~ (不過唔知會唔會引發"某力量"來地球?)
x-men電影版所有走向都隨觀眾喜好而發展,沒有按原本故仔改編,重要每集完場都0推進,每次重複等新敵人,磁力王永遠25仔,我自已覺得是超級英雄電影最失敗系列。
  123正傳係失敗作???…………

咁真係要睇下,由邊個角度。

但,現實擺在眼前。

如果是失敗作,連正傳第2集 都會終止,唔可能出現。

事實正好完全相反,正傳 空前的成功。

才造就前傳3部曲,與人狼外傳的出現。
可能我要求低,我覺得集集都好睇,下過妖后個性格和對磁力王之間關係好難連接到正傳三集,外國是否好唔like雷射眼,次次都拍到佢好低B。

我覺得係個編劇同導演好唔LIKE  發表於 8-6-2016 02:13 PM

其實正傳3部曲第三集最差,導演Singer由拍正傳1-2,再回歸拍DOFP同天啟,呢四集都見功力,唯天啟可以再強D,前半集交代天啟同四騎士太費時,呢點正正是FOX同Disney Marvel之分別,Disney超有計劃安排好各部電影同彩蛋,同時遂小遂小導出終極大Boss滅霸,到時復3一出就打,無須交代,FOX的彩蛋好多時沒甚戲份,可能事關下集劇本都未有所引致

前傳1不SINGER拍,前傳1是KINGSMAN導演拍的,是他救返X-MEN系列  發表於 8-6-2016 02:25 PM
前傳第二集其實最好睇.
今集都唔差.

前傳2因又係狼人做主角又人多所以覺得好睇,其實前傳1第二個導演拍好睇D,如果睇過舊時動畫版X-MEN唔覺得電影版好睇,這次連天啟和CYCLOPS同CABLE他們個關系都冇曬,0連接性  發表於 8-6-2016 02:19 PM
chungyuihing 發表於 8-6-2016 12:28 PM
其實正傳3部曲第三集最差,導演Singer由拍正傳1-2,再回歸拍DOFP同天啟,呢四集都見功力,唯天啟可以再強D, ...

正傳至啱,打錯字
Not seen yet. :p
唔怪得前傳第3集無第一集style
個人對x-men電影印象普通,不過我覺得今集獨立來睇唔錯。今次Quicksilver同上次一樣攪鬼,一路播"Sweet Dreams",上次就 播"Time in a Bottle"。 不過,我覺得今次某些場口,特技造得麻麻。以為自己睇緊game CG........
jeffloh 發表於 8-6-2016 09:47 AM
我自己都幾喜歡舊的X-men trilogy同依家新版, 唯一唔喜歡狼人"坐正"的狼人前傳同去日本果套.

其實我一d ...

其實我都唔明點解敎授還在生,明明正傳最後一集已死,為何前傳第二集係未來世界還在生?師兄可否解釋一下?
bigbigfriend 發表於 10-6-2016 08:25 AM
其實我都唔明點解敎授還在生,明明正傳最後一集已死,為何前傳第二集係未來世界還在生?師兄可否解 ...

Youtube有片話,教授有個孖生兄弟, 很早已沒有思想,教授唔知點樣思想轉移,所以復活了