Toysdaily 玩具日報

查看: 10168|回復: 19

[玩具報告] SHF --- Ultron 奧創 (詳細版報告)

SHF Ultron Avenger 2 的終極 Boss, 亦係 SHF AOU 系列最終之作,原本以為以魂 Shop 限定方式推出,應該不會太差,可惜玩過實物後,卻令人有點失望!

很多朋友投訴面相不及Revoltech 版本的Ultron,其實 SHF Ultron 面相比照片好看, 面部和身體都刻有仔細的紋理,跟之前SHF的Ironman一樣,缺乏了滲線,光看照片很難看得清楚!造型亦貼近原作但身高不足, 頭, 身, 手和腳的比例很匹配, 有朋友投訴上身不夠橫,看起來不夠惡,其實上身肩膀關節是可以拉出來上,令上身強壯一點,變得惡一點!!

可動性比預期中差, 肩膀的護甲阻礙了隻手的可動性,雙手不能180度大字型抬高,要用小許暴力才能令雙手大字型抬高至150度,前臂有兩段關節,手腕是球型關節,可旋轉及上下屈曲! 頸是球型加上下屈曲關節,"頸跟上胸"及"上胸跟腰"之間有上下屈曲關節,上胸受設計所限制,旋轉角度不大,腰完全不能轉動, 股位和大脾用了球型關節, 除了旋轉外更可上下移動,  可避免股位阻礙大脾屈曲和轉動等問題, 膝蓋是兩段關節,足踝用上接地關節,  站立時更穩定! 關節算是足夠,但轉動和屈曲的角度完全受到限制,令人很失望!

上色方面是 SHF Ultron 不是電鍍銀色, 感覺不及Revoltech 版本的Ultron華麗!主色是銀及深鐵色, 眼睛及身體有小部份紅色,身體大部份是噴色, 金屬感其實做得不錯; 缺油, 剔花等問題都沒有被發現!!

配件方面有三對手腕更換, 完全沒有頭像,激光特效及飛行噴射特效, 售價和配件完全不成正比!!

整體上其實造型比預期中好,唔知點解網上大部份相片都影佢到縮膀, 身長 & 腳短??? 缺點是可動性,完全及不上Revoltech 版本的Ultron, 而且價格超高, 加起來只算是緊緊合格!

如果附送幾件特效件,有多一兩個表情就好了.
現在睇來幾位師兄的報告都中肯及今小弟獲益!!
面部表情實在是太差了, 4XX 太昂貴, 實際上是失敗的!

先天不足點整都無用:78:
渗哂紅線正wor!!

其實係紅色原子筆:p
狂四郎 發表於 7-6-2016 11:37 PM
其實係紅色原子筆

唔係化??
紅筆都玩得咁正斗,強。
shf 同 revol, 都係同一型号Ultron 嗎?
bedman 發表於 7-6-2016 11:14 AM
面部表情實在是太差了, 4XX 太昂貴, 實際上是失敗的!

4XX真的超貴!!
造型真心覺得不太差......係衰可動.......

SHF & REVOL 係左邊果隻!! 

gumng 發表於 8-6-2016 03:08 PM
SHF & REVOL 係左邊果隻!! 

最終型態好肉酸。
狂四郎 發表於 7-6-2016 03:54 PM
先天不足點整都無用

滲哂紅線都唔掂, 紅光是從體內爆出來, 唔係全部位都紅色的
gumng 發表於 10-6-2016 03:00 AM
滲哂紅線都唔掂, 紅光是從體內爆出來, 唔係全部位都紅色的

這個我知,但這隻野真係好唔掂:x
跟番ht頭紅光位整紅線但發覺黑線位又不足,
跟住ht勾番D線位又太大工程。而且細比例會好怪。
無癮下整番過人體奧妙展自娛一番
狂四郎 發表於 10-6-2016 07:23 AM
這個我知,但這隻野真係好唔掂
跟番ht頭紅光位整紅線但發覺黑線位又不足,
跟住ht勾番D線位又太大工 ...

師兄唔係想改到HT咁, 從內透光咁勁MA???
gumng 發表於 10-6-2016 10:27 AM
師兄唔係想改到HT咁, 從內透光咁勁MA???

身體發光還可以,頭就不能,瞳孔用光纖線但又好怪